Denník N

30 ľudí na svadbách a menšie hromadné akcie. V pondelok sa rozhodne o sprísnení opatrení

Mapa – NCZI
Mapa – NCZI

Premiér sa vracia k opatreniam, ktoré pred dvomi týždňami zjemňoval a hovoril, že nedávajú logiku.

„Sme dosť odvážni, ale s plným vedomím beriem túto zodpovednosť na seba a myslím si, že nebudeme riskovať nad mieru,“ hovoril pred dvomi týždňami premiér Igor Matovič. Vtedy zjemňoval opatrenia, ktoré navrhla pandemická komisia. Povolil, aby bolo viac ľudí na svadbách aj na hromadných podujatiach.

Hovoril, že opatrenia ľuďom nebudú dávať logiku a nebudú ich preto dodržiavať. Komisia podľa neho príliš tlačia na pílu. Po takmer dvoch týždňoch išiel premiér na rokovanie pandemickej komisie s tým, že situácia je mimoriadne vážna a treba prijať opatrenia.

Po šiestich hodinách rokovania komisia predstavila rovnaký návrh, ako pred dvomi týždňami. Schváliť ho však ešte musí ústredný krízový štáb, ktorý bude v pondelok, platiť majú od októbra. Teraz premiér hovorí, že už bude za pandemickou komisiou stáť.

Komisia v pondelok navrhne obmedzenie opatrení: 30 ľudí na svadbách, 100 ľudí na hromadnom podujatí v interiéri a 200 v exteriéri. „Tak ako som bojoval za väčšiu slobodu na svadbách a podujatiach, teraz už nebudem. Budeme si musieť dať na čas pohov,“ povedal premiér s tým, že oslavy okrem svadieb dostanú zrejme stopku.

Najväčším rizikom už nie sú importy zo zahraničia, ale rodinné oslavy, svadby a diskotéky, povedal hlavný hygienik Ján Mikas. Riziková je podľa neho napríklad aj mestská hromadná doprava.

Vysoké školy online

Zrejme sa bude meniť aj režim  na vysokých školách. Epidemiológovia odporúčajú, aby univerzity prešli na online vyučovanie. Na internátoch by mali ostať len študenti, ktorí nemajú inú možnosť, tvrdí infektológ Pavol Jarčuška. Epidemiológovia tiež navrhujú, aby internáty posilnili bezpečnostné opatrenia.

Krízový štáb bude hovoriť aj o sprísnení režimu na hraniciach, ide najmä o Maďarsko a Rakúsko. Premiér Matovič však povedal, že musíme zvážiť, či to má zmysel, keďže aj u nás sa situácia zhoršuje.

Epidemiológovia aj premiér sa zhodujú, že je najvyšší čas prijať opatrenia. „Bije nám hodina dvanásta, ak sa teraz

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie