Denník N

Pokazili sme si to

Takúto sebakritiku som od premiéra nečakal, ale možnože to sám tak nemyslel.

Autor je matematik,
na Fakulte matematiky, fyziky a informatiky UK učí dynamické matematické modelovania

Kto a čo v skutočnosti pokazil? Koho vina je dnešných 419 prípadov a pravdepodobne čoskoro tisícka denne a stovky na JIS-kách? Toto nie je jednoduchá otázka, ale pokúsim sa na ňu odpovedať.

Viacero odborných prác už ukazuje, že SARS-CoV-2 a následne ochorenie COVID-19 postihujú svet pomerne rovnako. Toto je v skutočnosti komplikované tvrdenie, pretože to neznamená to, čo si pod tým mnohí predstavujú, t. j. podobnú prevalenciu infekcie či ochorenia (napríklad na 100-tisíc obyvateľov). Znamená to len to, že ak sa infekcia štatisticky niekam dostane, tak spôsob jej šírenia je v princípe univerzálny.

Preto aj u nás práve teraz príde veľmi pravdepodobne na veľké klastre v domovoch sociálnych služieb, vo väzniciach, v internátoch či mäsokombinátoch. Preto bude aj množstvo hospitalizácií (pri štatisticky vyššom počte) alebo úmrtí pre danú vekovú skupinu či danú inú rizikovú skupinu podobné ako inde.

Jasné, veľa z vás má teraz poruke množstvo protiargumentov, že to tak nie je, ale ešte chvíľu vyčkajte.

V tomto texte ide skôr o to, kto môže za tie naše rýchlo rastúce čísla, ktoré však len kopírujú vývoj v Česku, na Ukrajine či v Maďarsku (kde za to môžu asi tí istí).

Osobne v tom vidím tri zložky – kto môže za šírenie, kto môže za hospitalizácie a kto môže za úmrtia.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie