Denník N

Epidemiologička Krištúfková z konzília: Ešte máme čas, aby sme nepriaznivý vývoj zvrátili

Epidemiologička Zuzana Krištúfková. Foto – archív Z. K.
Epidemiologička Zuzana Krištúfková. Foto – archív Z. K.

Zuzana Krištúfková je členkou konzília odborníkov od prvej vlny. Bola by rada, ak by sme sa nedostali do situácie, aká je v Česku. „Osobne si myslím, že Slováci sú zodpovednejší ako obyvatelia Českej republiky,“ hovorí. Len ľudia nesmú podľahnúť konšpiráciám.

Posledné dni padali v počte denných prírastkov rekordy. Kým pred týždňom to bolo najviac 200, posledné dni pribudlo viac ako 500 pozitívne testovaných.

Premiér Igor Matovič preto ohlásil, že opäť preberá boj s koronavírusom, a v pondelok má ústredný krízový štáb rozhodnúť o nových, prísnejších opatreniach.

Epidemiologička Zuzana Krištúfková je členkou konzília odborníkov, ktoré hodnotí situáciu a navrhuje nové opatrenia.

Boli ste testovaná pre podozrenie na koronavírus, pretože ste mali pozitívneho člena konzília odborníkov. Bol to váš prvý test?

Nie, už som bola testovaná aj predtým. Teraz som bola desať dní v karanténe a na piaty ma otestovali.

Nebáli ste sa, že budete mať pozitívny test?

Samozrejme, že som sa obávala. Našťastie som nemala žiadne príznaky. Mám už svoj vek, tak som si vravela, že keby som bola infikovaná, tak by sa to prejavilo príznakmi.

Čo očakávate od najbližších týždňov a mesiacov? Ako sa budú vyvíjať denné nárasty infikovaných?

To, ako sa postavíme ku koronavírusu, bude závisieť od zodpovednosti každého z nás. Každý vie, ako môže zabrániť ochoreniu. Je ťažké predpovedať vývoj. Ak dôjde k sprísneniu opatrení, očakávam, že sa prírastky budú postupne znižovať. Ak ich neprijmeme, tak očakávam ďalší prudký nárast.

Obávate sa, že nám hrozí situácia ako v Česku?

Bola by som rada, keby to tak nebolo. Ešte máme čas na to, aby sme nepriaznivý vývoj zvrátili. Osobne si myslím, že Slováci sú zodpovednejší ako obyvatelia Českej republiky. V tomto Slovákom verím. Len nesmú podľahnúť konšpiráciám. Ani mne nie je nosenie rúšok príjemné, ale v súčasnosti nemáme nič efektívnejšie, tak nevymýšľam prečo nie, ale učím sa s rúškom žiť. Hovorím si, ak chirurg dokáže stáť na operačnej sále niekoľko hodín v teple, strese, s rúškom a podávať špičkové výkony, tak ja sa môžem s rúškom rozprávať a chodiť po akýchkoľvek vnútorných priestoroch.

Denné prírastky už presiahli 500, máme sa pripraviť na vyše tisícové denné prírastky?

To by bol veľmi nepriaznivý scenár. Keď sa zhorší počasie a nebude tak teplo a dusno, nosenie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie