Denník N

Vlastenec Kollár: líder Sme rodina odhaľuje busty, láka národniarskych voličov a rozčuľuje tým kotlebovcov

Boris Kollár. Foto N - Tomáš Benedikovič
Boris Kollár. Foto N – Tomáš Benedikovič

Predsedu parlamentu si pre jeho účasť na matičných akciách všímajú prokotlebovské weby, ktoré svojich čitateľov presviedčajú, že Kollár sa na národného politika len hrá.

Pred necelým mesiacom predniesol predseda parlamentu a líder hnutia Sme rodina Boris Kollár príhovor k štátnemu sviatku – ku Dňu ústavy, ktorý pripadá na 1. september. Pochvaľovať si ho museli nielen matičiari, ktorých výslovne ocenil, ale aj ďalší národne orientovaní voliči.

Najprv pripomenul, že Slovenská národná rada prijala novú ústavu 1. septembra 1992, čiže vznikala ešte počas česko-slovenskej federácie. A vzápätí dodal, že federálna moc „zvierala, utlmovala a potláčala všetky národné aktivity“.

Predseda parlamentu v prejave povedal aj to, že sa na tvorbe ústavy podieľali aj občania. „Nemalú úlohu zohrala predovšetkým Matica slovenská, ale aj Štúrova spoločnosť, iniciatíva Zvrchované Slovensko, Kongres slovenskej inteligencie či Literárny týždenník.“

Video: Prejav Borisa Kollára k 1. septembru

Kollár v príhovore vylúčil aj zmenu preambuly, ktorú požadovali menšinové maďarské strany ako SMK či Most-Híd. Prekáža im, že ústava začína vetou „my, národ slovenský“, a nie „my, občania Slovenskej republiky“. Predseda parlamentu v príhovore povedal, že preambula „má vyvážený národný a občiansky rozmer“.

Celý prejav ku Dňu ústavy akoby už niesol rukopis nového Kollárovho poradcu a bývalého podpredsedu SNS Antona Hrnka, no ten k šéfovi parlamentu oficiálne nastúpil až 15. septembra.

Deň ústavy bol len jedným z momentov, z ktorých sa dá vycítiť príklon lídra hnutia Sme rodina k národniarskym témam.

S matičiarmi pri bustách

Predseda parlamentu sa počas septembra

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Boris Kollár

Matica slovenská

Sme rodina

Slovensko

Teraz najčítanejšie