Denník N

Nemusíte byť dátový analytik na to, aby ste firmu riadili na základe dát

Inteligentná analytika dokáže „čítať medzi riadkami“ firemných dát a predpovedať vývoj predajov či najvhodnejší čas na uvedenie nového produktu. Bez špeciálne vyškolených zamestnancov či robustného technického zázemia.

Dáta. Alebo lepšie – obrovské množstvo hodnotných dát. Väčšina firiem ich má, no nevyužíva ich. Či už preto, že si neuvedomuje ich potenciál, alebo preto, že na to nemá zamestnancov. Práve veľké dáta a ich e inteligentné využitie sú pritom jedným z najjednoduchších spôsobov, ako vie firma získať konkurenčnú výhodu. Nepotrebuje na to dokonca žiadneho dátového analytika. Jeho prácu vie nahradiť (a vylepšiť) inteligentná analytika – technológia, ktorá beží v cloude.

Inteligentná analytika, konkrétne SAP Analytics Cloud , je riešenie, ktoré umožňuje komukoľvek objavovať ekazualitu medzi dátami, vizualizovať ich a na základe odhalených skrytých súvislostí lepšie plánovať a predpovedať budúce dianie. Na to, aby ste mali prehľad o tom, čo a ako vplýva na vašu firmu teda stačí, ak do nej „nalejete“ všetky svoje dáta. Systém ich sám spracuje, nájde medzi nimi vzťahy a vyrobí interaktívny report.

„Obrovskou výhodou takéhoto riešenia je najmä to, že sa všetko deje na jednom mieste. Nemusíte teda vytvárať rôzne  neprehľadné tabuľky, ktoré neodhalia vzájomné vzťahy a, navyše, nedokážu predikovať,“ vysvetľuje SAP Presales odborník Ján Chovanec.

Stačí sa opýtať, inteligentná analytika vám odpovie

,Potrebujete urobiť report o celkovom fungovaní firmy v minulom roku. Namiesto toho, aby ste tri či viac dní prechádzali všetky dáta a dávali dokopy grafy a tabuľky, necháte to na inteligentnú analytiku. Za pár minút dokáže spracovať desaťtisíce „riadkov a stĺpcov“ do prehľadného reportu. Dáta pritom nemusíte vôbec upravovať, systém si ich dokáže spracovať sám.

„Na rozdiel od tabuľkového procesoru dokáže navyše analyzovať výsledky. Môžem sa ho teda spýtať, prečo bol ten ktorý produkt v minulom roku taký úspešný, alebo ako sa dva konkrétne parametre navzájom ovplyvňujú,“ dodáva Chovanec.

Nejde pritom o slovnú hračku, môžete sa ho skutočne spýtať – SAP Analytics Cloud totiž dokáže rozoznávať ľudskú reč – zatiaľ síce len v angličtine, ale ďalšie jazyky budú postupne pribúdať. Na to, aby ste získali odpoveď na svoju otázku teda nemusíte nič programovať. Jednoducho sa ho spýtate a on odpovie.

Technologická „krištáľová guľa“

Jednou z najlepších pridaných hodnôt inteligentnej analytiky je jej schopnosť predvídať. V tomto prípade hovoríme o tzv. prediktívnej analytike. Systém na základe súvislostí, ktoré medzi dátami odhalil, dokáže s určitou pravdepodobnosťou odhadnúť budúci vývoj a vplyv na jednotlivé rozhodnutia.

Vďaka tomu viete mať napríklad inteligentný sklad. Na základe toho, ako sa zásoby jednotlivých položiek míňali v minulosti vie systém predpovedať, kedy a aké skladové zásoby budete potrebovať. Kapacity skladu máte následne využité najefektívnejšie, ako sa dá.

„Výrobným podnikom však vie inteligentný systém založený na prediktívnej analytike odhaliť napríklad aj to, kedy môžu očakávať poruchu strojov a optimalizovať tak ich údržbu,“ vysvetľuje Chovanec. Ako presne inteligentná analytika funguje a čo všetko dokáže vysvetľuje Ján Chovanec aj v sérii videí o inteligentnom podnikaní SAPerman akadémia .

Veľmi užitočná je prediktívna analytika pri uvádzaní nového produktu na trh. Na základe odpozorovaných skutočností vie odhadnúť, ako trh na nový produkt zareaguje a ako by zareagoval v prípade, ak by ste produkt uviedli, napríklad, o mesiac či dva neskôr.

„Na základe takýchto predikcií vie firma robiť lepšie rozhodnutia. A to ako v operatíve, tak aj pri nastavovaní celkovej stratégie na trhu,“ hodnotí Chovanec.

Odhalí neplatičov aj nespokojných zamestnancov

Potenciál prediktívnej analytiky je priam nekonečný. Vo finančnom sektore sa používa, okrem iného, na odhaľovanie neplatičov. Na základe obrovského množstva dát o klientoch a ich úverovej histórii vie odhadnúť,  ktorý klient s najväčšou pravdepodobnosťou prestane banke splácať, respektíve koľko mu môže banka bezpečne požičať.

Hoci to nie je až také bežné, dáta a ich analýza vedia byť pre podniky užitočné aj keď príde na zamestnancov. Využiť ich môžu na predikovanie, kedy zamestnanec dá výpoveď, kde je najvhodnejšie hľadať nových zamestnancov, ako identifikovať vhodných kandidátov, čím ich prilákať a ako ich udržať v práci motivovaných.

Inteligentná analytika vám vie dokonca povedať, ktorí zamestnanci sú najproduktívnejší a odhalí, čo za ich úspechom stojí. Následne viete rovnaké podmienky vytvoriť aj ostatným zamestnancom a produktivita sa zvýši v celej firme.

Aj to je jeden z dôvodov, prečo sa moderné podniky pozerajú po spôsoboch, ako využiť obrovské množstvo dát a predvídať, čo sa na trhu stane. Inteligentná analytika sa stáva v boji s konkurenciou priam nevyhnutnosťou. Ak chcete podnikať inteligentne, mali by ste ju už mať. Alebo o nej aspoň začať premýšľať.


Ján Chovanec
Senior Presales Specialist, SAP Slovensko

 

Čo potrebujem, ak chcem vo firme využívať inteligentnú analytiku?

  1. Určiť si cieľ, ktorý má analytika dosiahnuť.

Ak chcete maximalizovať hodnotu, ktorú z inteligentnej analýzy dát získate, musíte najskôr vedieť, čo od nej očakávate. Chcete, aby vám pomohla s predikovaním tržieb a ziskov? Chcete zvýšiť produktivitu svojich zamestnancov alebo potrebujete odhaliť príčiny zmätkov vo výrobe?

  1. Definovať si priority.

Inteligentná analytika pomáha s odhaľovaním vzťahov, vizualizáciou dát či plánovaním a predikovaním. Keďže toho dokáže mnoho, ľahko sa vám môže stať, že zostanete ohromený možnosťami a nakoniec nevyužijete nič poriadne. Určite si radšej, čo je pre firmu v aktuálnom období najdôležitejšie a analytiku využívajte postupne.

  1. Zvoliť riešenie.

Na to, aby ste inteligentnú analytiku zaviedli, nepotrebujete žiadne špeciálne technické zázemie. Fungovať môže v cloude. Ideálne je zvoliť si riešenie, ktoré vám umožní rozširovať možnosti jej využitia aj do budúcnosti.


Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Technológie

Slovensko

Teraz najčítanejšie