Denník N

Podiel pozitívnych testov je vyšší ako desať percent, rastie aj počet pacientov v ťažkom stave

Aktualizované. V nedeľu sa menej testuje aj v iných krajinách, ale aj mimo víkendu sa podiel pozitívnych testov na Slovensku výrazne zvyšuje.

Za nedeľu laboratóriá urobili menej ako 2-tisíc testov. Je to bežné, v nedeľu sa pravidelne zníži počet testovaných ľudí. Výrazne vyšší bol však počet ľudí, ktorí mali pozitívny výsledok – 265. Podiel pozitívnych testov z celkového počtu tak presiahol 13 percent. V tomto počte sú zarátané aj opakované testy.

Vysoký podiel pozitívnych testov je znakom, že krajina testuje málo a mala by počet testov zvýšiť. Úrad verejného zdravotníctva tvrdí, že v nedeľu bola veľká časť ochorenia COVID-19 potvrdená medzi úzkymi kontaktmi už pozitívne testovaných ľudí. „Preto sme očakávali vyšší podiel potvrdených prípadov k počtu vykonaných laboratórnych vyšetrení,“ povedala hovorkyňa Daša Račková.

„Zvyšujúci sa podiel pozitívne testovaných ľudí nepodceňujeme. Tento indikátor priebežne sledujeme. Aj vzhľadom na blížiacu sa chrípkovú sezónu, keď sa očakáva zvýšený výskyt respiračných ochorení s klinickými príznakmi podobnými COVID-19, pracujeme na možnostiach zvýšenia testovacej kapacity,“ tvrdí Račková.

Počas víkendu sa podľa nej testujú najmä tí ľudia, ktorí majú odporúčanie na testovanie – teda majú príznaky alebo sa stretli s nakazeným.

„Nie každé súkromné laboratórium robí cez víkendy odbery, teda testovanie samoplatcov, u ktorých je menšia pravdepodobnosť pozitívneho výsledku testu,“ povedala Račková.

Po dovolenkovom a prázdninovom období sa podľa úradu verejného zdravotníctva

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie