Denník N

Šesťstoročné fresky na Gemeri prežili náhodou, zamknuté čakajú na ľudí. Môžu pomôcť vymierajúcej cirkvi

Gotický kostol v Štítniku. Foto N - Vladimír Šimíček
Gotický kostol v Štítniku. Foto N – Vladimír Šimíček

Najstaršie maľby v kostole v Kameňanoch majú asi šesťsto rokov a niektorým svätcom na nich chýbajú oči a ústa. Na ich mieste sú vyhĺbené malé jamky. Miestny farár Ivan Bojna hovorí, že veriaci ich v tom čase považovali za magické.

„Mnohí verili, že ak si týmito smietkami pretrú oči, vráti sa im zrak,“ vysvetľuje aj Dušan Ďuriška, zástupca cirkevného dozorcu v Kameňanoch.

Gemer je plný stredovekých kostolov so vzácnymi maľbami. Tie sú na stenách hneď v niekoľkých vrstvách a reštaurátori s pamiatkarmi sa musia rozhodovať, ktorú ponechajú. Okrem tých gotických sú tu aj renesančné a barokové fresky. Chodia sem za nimi zahraniční turisti, dokumentaristi aj historici. V decembri o nich bude písať aj český National Geographic.

Video: Toskánsko na Gemeri: Stáročné fresky zamaľovali protestanti vápnom (autorka: Martina Koník)

Gemer bol v minulosti obchodným uzlom a baníckym centrom, miestnej šľachte sa darilo a na výzdobu kostolov si volali učňov z Toskánska.

Dnes je situácia celkom iná. Dediny sa vyľudňujú a do obrovských kostolov už nechodia takmer žiadni veriaci. Cirkevné zbory sa zlučujú alebo zanikajú a mnohé vzácne gotické maľby zostávajú za zamknutými dverami.

Kostol v Kameňanoch

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Denník N v Rožňave

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie