Denník N

Fakty a mýty o bielkovinách: Tyčinky sú len módny trend. Proteínové nápoje, to je príbeh iný

Foto - Unsplash/LYFE Fuel
Foto – Unsplash/LYFE Fuel

Pri podobnom obsahu bielkovín majú strukoviny lepší a intenzívnejší vplyv na pocit sýtosti než mäso, vysvetľuje Peter Minárik.

Denník N sa pozrel na všetky dôležité otázky o bielkovinách (proteínoch) a spolu s odborníkmi na výživu na ne hľadal odpovede.

V článku sa dozviete aj:

  • aký (a či) majú význam proteínové tyčinky a nápoje či BCAA;
  • ďalšie výhody strukovín a rastlinných potravín;
  • aká je skutočná odporúčaná dávka bielkovín a od čoho všetkého závisí;
  • ktoré zdroje bielkovín sú najlepšie;
  • funkcie bielkovín.

Majú význam proteínové tyčinky a nápoje?

Vedecký pracovník Univerzity Komenského v Bratislave Milan Sedliak hovorí, že proteínové tyčinky „pracujú s naratívom, že proteíny sú zdravé a nepriberá sa z nich“.

„Nechcem povedať, že sú zbytočné, ale určite ich môžem označiť za módny trend. Pokiaľ človek nezostal bez jedla a nehladuje, nevidím dôvod, aby ich jedol. Kvalita surovín, z ktorých sú vyrobené, je často nízka,“ vysvetľuje v knihe Michala Červeného Telo v 21. storočí, ktorá vyšla vo vydavateľstve Denníka N.

Výhodou proteínových tyčiniek by mohla byť ich skladnosť, nevýhodou zase vysoká cena.

Sedliak ich neodporúča ani počas intenzívneho výkonu. „Gro musí byť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Radíme športovcom

Šport a pohyb, Zdravie

Teraz najčítanejšie