Fakty a mýty o bielkovinách: Tyčinky sú len módny trend. Proteínové nápoje, to je príbeh iný
Pri podobnom obsahu bielkovín majú strukoviny lepší a intenzívnejší vplyv na pocit sýtosti než mäso, vysvetľuje Peter Minárik.
Denník N sa pozrel na všetky dôležité otázky o bielkovinách (proteínoch) a spolu s odborníkmi na výživu na ne hľadal odpovede.
V článku sa dozviete aj:
- aký (a či) majú význam proteínové tyčinky a nápoje či BCAA;
- ďalšie výhody strukovín a rastlinných potravín;
- aká je skutočná odporúčaná dávka bielkovín a od čoho všetkého závisí;
- ktoré zdroje bielkovín sú najlepšie;
- funkcie bielkovín.
Majú význam proteínové tyčinky a nápoje?
Vedecký pracovník Univerzity Komenského v Bratislave Milan Sedliak hovorí, že proteínové tyčinky „pracujú s naratívom, že proteíny sú zdravé a nepriberá sa z nich“.
„Nechcem povedať, že sú zbytočné, ale určite ich môžem označiť za módny trend. Pokiaľ človek nezostal bez jedla a nehladuje, nevidím dôvod, aby ich jedol. Kvalita surovín, z ktorých sú vyrobené, je často nízka,“ vysvetľuje v knihe Michala Červeného Telo v 21. storočí, ktorá vyšla vo vydavateľstve Denníka N.
Výhodou proteínových tyčiniek by mohla byť ich skladnosť, nevýhodou zase vysoká cena.
Sedliak ich neodporúča ani počas intenzívneho výkonu. „Gro musí byť