Denník N

Pád stanu na Pohode: Nemecký majiteľ presviedča odlišným posudkom a platenou správou

Búrka sprevádzaná silným vetrom spôsobila v roku 2009 kolaps stanu na festivale Pohoda, ktorý si vyžiadal dve obete. Foto - TASR
Búrka sprevádzaná silným vetrom spôsobila v roku 2009 kolaps stanu na festivale Pohoda, ktorý si vyžiadal dve obete. Foto – TASR

V deň procesu v prípade tragédie na Pohode z roku 2009 zverejnil nemecký majiteľ stanu v médiách platené správy o zvrate. Odvoláva sa na posudok, ktorý vraj dokazuje jeho nevinu.

Doteraz sa nemecký majiteľ a staviteľ stanu, ktorý sa v roku 2009 zrútil na Pohode, súdnym pojednávaniam skôr vyhýbal. Jakel Bossert dnes sám aktívne informoval médiá, že jeho právnici prišli s posudkom, ktorý má dokazovať jeho nevinu. Bossertova spoločnosť Landauer Weihnachtscircus na to využila platený agentúrny servis a na niektorých weboch zverejnila PR článok „Zvrat v kauze Pohoda“.

Spor medzi organizátorom festivalu Pohoda a nemeckou firmou v stredu pokračoval ďalším pojednávaním na trenčianskom okresnom súde. Právnici Landauer Weihnachtscircus na ňom mali predložiť posudok vypracovaný Kriminalistickým a expertíznym ústavom Policajného zboru v Bratislave.

Ten podľa stanoviska firmy „dospel k odlišnému záveru ako Ústav súdneho inžinierstva Žilinskej univerzity vo svojich predchádzajúcich dvoch posudkoch“.

Zo záverov znaleckého posudku vraj vyplýva, že takmer všetky technické skutočnosti, ktoré Ústav súdneho inžinierstva Žilinskej univerzity v minulosti označil za príčiny pádu stanu, naň nemali žiadny vplyv.

Za pád stanu mohol vietor

Právnici tvrdia, že z posudku kriminalistického ústavu policajného zboru vyplýva, že hlavnou príčinou deštrukcie stanu bolo jeho podfúknutie extrémne silným vetrom, ktorého nárazová rýchlosť prekračovala dovolené hodnoty.

Firma si naďalej stojí za tým, že stan bol technicky postavený správne a k tragédii, pri ktorej zomreli dvaja ľudia, došlo preto, že organizátori včas neprerušili podujatie a návštevníkov zo stanu neevakuovali.

Šéf Pohody Michal Kaščák hovorí, že posudok kriminalistického ústavu nemajú k dispozícii. „Podstatou podľa nás však stále zostáva to, že stan nebol dostavaný,“ povedal.

„Samozrejme sa vyjadríme k akýmkoľvek novým zisteniam, ale musíme sa najprv s nimi oboznámiť. Ku komerčnej správe pána Bosserta sa vyjadrovať nechceme, je len zvláštne, že táto inzercia vyšla v deň konania súdu v Trenčíne.“

Stan spadol v roku 2009

Denník N požiadal o posudok, ktorý nemecká firma v spore predložila, aj policajné prezídium. Policajti však jeho závery zverejniť nemôžu. „Vzhľadom na to, že prípad je už v súčasnosti v konaní pred súdom, s otázkami je potrebné obrátiť sa na príslušný súd.“

Veľký stan padol na trenčianskom letisku počas festivalu Pohoda 18. júla 2009, keď sa areálom prehnala búrka sprevádzaná silným vetrom. Stan sa aj so železnou konštrukciou zrútil na stovky ľudí, ktorí práve sledovali koncert skupiny AMO. Nešťastie neprežil mladý muž z Piešťan, na následky zranení v nemocnici zomrelo aj 19-ročné dievča z dedinky Omšenie pri Trenčíne.

Predchádzajúce posudky z Ústavu súdneho inžinierstva v Žiline hovorili o tom, že k pádu stanu prispeli chýbajúce bočné plachty.

Pozn. redakcie: Michal Kaščák je členom redakčnej rady Denníka N. 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie