Denník N

Nový šéf štátnej ochrany prírody Karaska: Nechcem, aby sme len šikanovali turistov

Nový riaditeľ Štátnej ochrany prírody SR Dušan Karaska. Foto – archív D. K.
Nový riaditeľ Štátnej ochrany prírody SR Dušan Karaska. Foto – archív D. K.

Nový riaditeľ štátnej ochrany prírody (ŠOP) Dušan Karaska chce, aby správy chránených území boli dôležitým regionálnym hráčom. Bude žiadať o väčšie kompetencie, ktorými sa dá príroda reálne chrániť. Pokutovať turistov, keď odbočia z chodníka, považuje za zbytočnú šikanu.

Už teraz pracujete v štátnej ochrane prírody ako riaditeľ Správy Chránenej krajinnej oblasti Horná Orava. Prečo ste sa rozhodli prihlásiť do výberového konania na riaditeľa celej organizácie?

Do prvých dvoch kôl som sa neprihlásil, lebo som predpokladal, že výberové konanie do takejto vysokej funkcie bude prebiehať pre Slovensko typickým spôsobom – že ju získa niekto z politickej strany alebo z nejakej loby. No keď nevybrali nikoho ani v druhom kole, videl som, že ministerstvo životného prostredia má úprimný záujem vybrať čo najlepšie. Tak som sa rozhodol prihlásiť a som rád, že môžem zúročiť svoje celoživotné skúsenosti vo výskume a ochrane prírody.

Čo bude patriť medzi vaše prvé kroky na tejto pozícii?

Prvé kroky budú formálne: stretnutie s doterajším vedením, informovanie sa, čo treba spraviť, lebo organizácia ide ďalej a v mnohých veciach bude potrebné zabezpečiť kontinuitu. Popri bežných veciach budem riešiť aj to, čo som dal do svojej koncepcie. Samozrejme, budem to musieť konfrontovať s predstavou zriaďovateľa. Kam bude nasmerovaná ochrana prírody, závisí od neho.

Potrebujeme si spraviť stratégie a rozmotať klbko problémov, lebo ochrana prírody je jednou z mála oblastí, ktorá nebola poznačená zmenami po roku 1989. Stále to beží v starých koľajach, keď nás porovnám s okolitými krajinami s rovnakou minulosťou. Česká republika, Poľsko, Maďarsko sú od nás neuveriteľne ďaleko. A pritom my nie sme rádovo chudobnejší ako oni, dokonca v HDP na obyvateľa sme až na Českú republiku bohatší. Problém tkvie v doterajšom nezáujme zodpovedných riešiť problémy ochrany prírody.

V okolitých štátoch prebehla reforma ochrany prírody. Tam na rozdiel od Slovenska národný park spravuje svoje územie a rozhoduje o ňom, u nás správa parku alebo CHKO nerozhoduje o ničom. Rozhodujú okresné úrady…

… prepáčte, dokonca nie je ani účastníkom konania. Je jediný subjekt v tomto štáte, ktorý nie je účastníkom konania. Keď sa do konania – trebárs stavebného alebo do konania o výnimke – prihlásim ja alebo vy, alebo občianske združenie, tak sa staneme účastníkom konania. Ale štátna ochrana prírody zriadená a platená štátom má len hlas odborného poradcu.

Ten hlas ani nemusí byť akceptovaný zo strany úradov, odborov starostlivosti o životné prostredie.

Vôbec nemusí byť ani zdôvodnené, prečo je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie