Denník N

Pľúcny lekár: Mnohí z tých, čo prekonali COVID doma, majú po štvrťroku stále poruchy pľúc

Pľúcny lekár Vladimír Koblížek. Foto – archív V. K.
Pľúcny lekár Vladimír Koblížek. Foto – archív V. K.

„Nechcem strašiť, ale chorobu rozhodne nemožno bagatelizovať. Následky pretrvávajú aj u pacientov s miernym alebo stredným priebehom,“ hovorí pre český Deník N pľúcny lekár Vladimír Koblížek.

Koblížek sa podieľal na štúdii, podľa ktorej nastali u polovice sledovaných pacientov tri mesiace po prekonaní COVID-u zmeny vo funkcii pľúc, tretina má dokonca poruchy ich štruktúry.

Ste súčasťou výskumného tímu nemocnice v Hradci Králové, ktorý vykonáva zaujímavú štúdiu o dlhotrvajúcich následkoch po prekonaní choroby COVID-19. Konkrétne ide o zmeny na pľúcach sledovaných dobrovoľníkov, a to pacientov z jarnej vlny. Aká veľká je to skupina a aké je jej zloženie?

Nie je to veľký súbor. Ide o 79 pacientov, ktorých sme kontaktovali po tom, čo odznela prvá vlna. Väčšina z nich prekonala „len“ ambulantnú, teda aj miernejšiu formu choroby. Boli doma, do nemocnice nešli, aj keď niektorým z nich bolo pomerne zle. Títo ambulantní pacienti sa len telefonicky spojili so svojím praktickým lekárom, ktorý im odporučil domácu liečbu.

A tak zostali doma, hoci im bolo veľmi zle?

Áno. Mnohí z nich nám pri pátraní opisovali, že mali pomerne veľké ťažkosti, ale niekedy to nepovedali ani svojim praktikom. Báli sa ísť do nemocnice alebo nechceli otravovať, prípadne neverili, že by nejaká „viróza“ mohla ich zdravie narušiť. Jednoducho to nejako zvládli doma.

O to viac sú však prekvapivé výsledky, že takmer tretina

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Rozhovory

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie