Denník N

Riaditelia škôl si platia súkromné školenia, na ktorých prednášajú zamestnankyne ministerstva školstva

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

V čase epidémie koronavírusu sa riaditelia v školách často menia na právnikov. Aký úväzok patrí učiteľovi, keď sa v jeho triede vyskytol žiak s koronavírusom a musel ostať doma v karanténe? Aký plat patrí učiteľovi, ktorý je okolnosťami prinútený pracovať z domu?

„Sme právny subjekt, tých predpisov je tak veľa, sprava aj zľava,” hovorí riaditeľka Základnej školy na Turnianskej ulici v Petržalke Zlata Halahijová. Vysvetľuje, že na prevádzku školy sa vzťahuje niekoľko rôznych predpisov. Jeden balík je samostatne len pre školskú jedáleň, ďalší pre telocvičňu, iný pre zamestnanecké vzťahy učiteľov.

Riaditeľka Halahijová by ihneď išla na školenie o podobných legislatívnych témach spojených s pandémiou, ak by taká možnosť existovala a ministerstvo školstva by školenia organizovalo. „Každý by išiel,” hovorí riaditeľka. Podobné školenia však nemajú, a tak robia to, na čo sú už dlho zvyknutí – pomáhajú si navzájom vo facebookovej skupine.

Pre riaditeľov je legislatíva okolo pandémie naďalej témou, v ktorej by potrebovali pomoc. Veľa možností však nemajú, ministerstvo školstva školenia s témou pracovných vzťahov zamestnancov neorganizuje. Táto téma nespadá pod žiadnu z ministerských inštitúcií: nerieši ju ani Metodicko-pedagogické centrum, ani Štátny pedagogický ústav, pretože tieto organizácie sa venujú skôr odbornému vzdelávaniu pedagógov.

Čo nezabezpečí ministerstvo, to nahrádza súkromný sektor. Riaditelia si môžu zaplatiť školenie v súkromnej firme, kde im za 70 eur odpovedia odborníci na všetky otázky spojené s pandémiou. Na jednom z takýchto seminárov prednášajú aj

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Školstvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie