Denník N

Advokátka zastupujúca Martin v miliónovom spore končí, hovorí o útokoch na rodinu

Foto - TASR
Foto – TASR

Mesto Martin zmení právnikov, ktorí ho zastupujú na Ústavnom súde v spore o 8,4 milióna eur. Ak poslanci zrušia kritizovanú dvojmiliónovú zmluvu, rozhodnú sa medzi ponukami Daniela Lipšica a Petra Kubinu. Obidve sú zadarmo.

Advokátska kancelária Tora Legal, ktorá zastupuje mesto Martin v spore o vyše osem miliónov eur pred Ústavným súdom, navrhla primátorovi Andrejovi Hrnčiarovi (Sieť) ukončenie zmluvy o právnom zastupovaní dohodou.

Hrnčiar informáciu potvrdil a ponuku predloží poslancom mesta vo štvrtok na mimoriadnom rokovaní zastupiteľstva aj s alternatívami. Ponuku má od šéfa Novy a bývalého ministra spravodlivosti a vnútra Daniela Lipšica a od Petra Kubinu, ktorý zastupoval Jozefa Čentéša v spore o nevymenovanie za generálneho prokurátora. Bližšie k zastupovaniu má Kubina, primátor Hrnčiar hovorí, že chce kauzu odpolitizovať.

O prípade sa už cez médiá hádajú Hrnčiar a predseda Siete Radoslav Procházka s premiérom Robertom Ficom.

Návrh na ukončenie zmluvy

„Chápem závažnosť celej kauzy pre mesto a trvám na tom, že rozhodnutie, ktoré sme napadli na Ústavnom súde SR, nesie všetky znaky arbitrárnosti a neudržateľných právnych záverov. Pre dobro veci však navrhujem, aby sme zmluvu ukončili dohodou,“ navrhla mestu Alexandra Čižmáriková z Tora Legal.

Čižmáriková tvrdí, že medializácia právneho vzťahu magistrátu s jej advokátskou kanceláriou odkláňa pozornosť od podstaty kauzy. Dvojmiliónovú zmluvu mesta s Tora Legal napríklad Lipšic označil za nespravodlivú. Zmluvu kritizoval aj majiteľ pohľadávky Peter Kubík, ktorý navyše poukázal na to, že právnickú kanceláriu mesto nevybralo v súťaži.

Podľa zmluvy s advokátskou kanceláriou, ktorú schválili mestskí poslanci, magistrát zatiaľ neplatí za právne služby ani cent. Dva milióny eur by mesto zaplatilo až po úspechu na Ústavnom súde.

Čižmáriková tvrdí, že jej neprekážajú mediálne výstupy Daniela Lipšica a ani majiteľa pohľadávky Kubíka, ktorý si podľa nej buduje mediálny imidž. Hovorí, že problémom je, že kauza zasiahla už aj jej rodinu. „Vyrušuje ma komunikácia, ktorá v posledných dňoch začala postihovať moju rodinu, a to od emailov od osôb prepojených so žalobcom, až po správy médiám z fiktívnych emailových kont údajne založenými členom mojej rodiny,“ napísala Hrnčiarovi.

Rozhodnutia súdov sú škandalózne

Advokát Peter Kubina ponúkol magistrátu, že bude zastupovať mesto v spore pro bono, teda bez nároku na odmenu.

„Rozhodnutie nechám na poslancov. Keby som mohol hlasovať, dal by som hlas Petrovi Kubinovi, lebo politizácia kauze zjavne neprospieva,“ vyhlásil primátor.

Ústavný súd zrušil na podnet Daniela Lipšica pozitívnu diskrimináciu, ktorú zavádzal antidiskriminačný zákon. Lipšic bol úspešný aj v prípade mimoriadnych opatrení pri stavbe diaľnic, ktoré umožňovali stavať aj na nevyvlastnených pozemkoch. V prípade vzdelanostného cenzusu starostov Ústavný súd pozastavil účinnosť zákona.

Kubina už vyhral spor na Ústavnom súde v kauze Čentéš, ktorého exprezident Ivan Gašparovič nevymenoval do funkcie generálneho prokurátora. Zastupuje aj vydavateľa Denníka N v spore s vládou pre porušenie základných práv v súvislosti s informačným embargom, aj skupinu poslancov v prípade novely Zákona o sociálnom poistení (minimálne dôchodky), ktorá diskriminuje sporiteľov v II. dôchodkovom pilieri.

Advokát tvrdí, že dnešný stav kauzy je výsledkom niekoľkých škandalóznych rozhodnutí súdov. Škandalóznosť vidí v tom, že súdy svojvoľne priznali žalobcovi nárok, „ktorý je mimo akejkoľvek pochybnosti premlčaný“, a to pomocou protiústavnej retroaktívnej aplikácie zákona. Konštatovala to aj generálna prokuratúra v odôvodnení mimoriadneho dovolania.

„Pochybenia sú také závažné, že podľa môjho názoru predstavujú porušenie ústavou garantovaných práv mesta na súdnu ochranu a spravodlivý súdny proces,“ konštatoval advokát.

Ak mesto Martin uspeje na Ústavnom súde, prípad sa vráti na Najvyšší súd. V akomkoľvek prípade by šance mesta na úspech stúpli.

Najvyšší súd ešte rozhoduje o mimoriadnom dovolaní generálneho prokurátora. Ak by mu vyhovel, malo by to v podstate rovnaké následky ako úspech na Ústavnom súde. Podľa Kubinu by možno Ústavný súd už v kauze nemusel konať.

Súd oddialil exekúciu

Mesto Martin sa súdi so žalobcom už roky o spoluprácu na lyžiarskom stredisku Martinské hole. Súdy rozhodovali striedavo, raz v prospech, potom v neprospech magistrátu. Podľa konečného verdiktu má magistrát zaplatiť 8,4 milióna eur. Na záver do sporu vstúpil advokát Kubík, ktorý získal pohľadávku.

Nový rozmer kauze dalo mimoriadne dovolanie generálnej prokuratúry, ktorá konštatovala, že súdy rozhodli nezákonne, pretože nárok žalobcu bol premlčaný.

Martinu hrozila exekúcia, Najvyšší súd však odložil výkon rozhodnutia, čo znamená, že exekútori nemôžu siahnuť dočasne na majetok mesta.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie