Denník N

Kladivo na malých „rathov“

David Rath (v strede) pri začiatku pojednávania spolu s ďalšími hlavnými aktérmi kauzy: Petrom Kottom a Kateřinou Pancovou. Foto – Česká televize
David Rath (v strede) pri začiatku pojednávania spolu s ďalšími hlavnými aktérmi kauzy: Petrom Kottom a Kateřinou Pancovou. Foto – Česká televize

Viac než väzenie zlých politikov odradí riziko, že za škody zaplatia z vlastného.

Autor vedie pracovnú skupinu Boj proti korupcii v strane Sieť

Keď v roku 2012 česká polícia čapla stredočeského hejtmana a poslanca parlamentu Davida Ratha, v českých a slovenských médiách zavládlo príjemné prekvapenie a nadšenie. Keď ho v júli 2015 Krajský súd v Prahe poslal do väzenia, to nadšenie ešte vzrástlo a ihneď sa vyrojilo veľa analýz o tom, prečo to v Česku funguje a u nás nie.

Nemá zmysel pridávať ďalšiu, rozpisovať sa o Rumunsku (tam má chytanie veľkých rýb – bývalých poslancov a ministrov – rádovo vyššie otáčky), ale pýtať sa, či český model je naozaj to najlepšie pre Slovensko, zmysel má.

Nevhodné pre Slovensko

Riskujúc verejné ukameňovanie, napíšem, že český model nie je pre Slovensko to pravé. Pochytať veľké ryby a za korupciu posadiť do chládku niekoľko vyhlásených darebákov, je skvelá vec. Ale v Česku sa to zvrhlo až tak, že niektorí poslanci v obciach a mestách sa boja rozhodovať, lebo ich za to môžu trestne stíhať aktívni miestni štátni zástupcovia.

Ani v Česku neprišli k dnešnej situácii len tak. Postupne sa tam sformovala generácia policajtov – vyšetrovateľov a štátnych zástupcov, ktorí sa nebáli do toho ísť. Dvere im otvorilo niekoľko precedensov – rozsudkov českého ústavného a najvyššieho súdu z rokov 2007 – 2012.

Výsledok: kým v roku 2010 bolo obvinených päť miestnych poslancov, v roku 2012 už 29 a v nasledujúcich dvoch rokoch po sedem desiatok poslancov. Za týmito číslami je strach hlasovať. Pre dobrú správu krajiny nie je nič horšie ako situácia, keď sa slušní ľudia boja vstupu do verejného priestoru. Tí neslušní sa totiž neboja…

Peniaze účinnejšie než väzenie

Aj Česko, aj Slovensko potrebujú popri možnosti trestného stíhania nejaký iný nástroj, ktorý by trestal nedbalé narábanie s verejnými prostriedkami, ale zároveň by sa verejní činitelia nebáli rozhodovať. Trestné konanie by malo ostať vyhradené len pre závažné úmyselné delikty voči verejným financiám.

Pre „rathov“ a im podobných. Dostatočné kladivo na nedbalé nakladanie s verejnými financiami je zavedenie hmotnej zodpovednosti verejných funkcionárov. Rovnako ako v súkromnom sektore. Čiže spôsobené škody hradiť z vlastného majetku, s možnosťou poistiť sa.

Rizikovým poistencom už poisťovne vymyslia nejaký systém zvyšovania poistného až po odmietnutie poistiť tých, ktorí notoricky rozhodujú zle, a tým páchajú škody na našom spoločnom.
Bude to mať tri pozitívne efekty: po prvé, odradí od vykonávania verejnej funkcie ľudí, ktorí na to nemajú čas a berú výkon takejto funkcie len formálne a ľahkovážne. A po druhé, veľmi vážne osobne postihne tých, ktorí idú do politiky kradnúť.

Finančná ujma je často účinnejšia ako väzenie. A čo je pre dobrú budúcnosť krajiny najdôležitejšie: neodradí to od vstupu do politiky slušných šikovných ľudí. Takých, ktorých si všetci želáme v našich parlamentoch a vládach.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie