Denník N

Šesťkrát kandidoval, až teraz to konečne vyšlo. Novým ústavným sudcom sa stal Robert Šorl

Robert Šorl. Foto - TASR
Robert Šorl. Foto – TASR

Po dlhých rokoch šéfovania na Okresnom súde v Prievidzi čaká Roberta Šorla dvanásťročné pôsobenie na Ústavnom súde v Košiciach. Do funkcie ho vymenovala prezidentka Zuzana Čaputová.

Do prezidentského paláca prišiel Robert Šorl (45) ako predseda Okresného súdu v Prievidzi, odišiel z neho ako ústavný sudca. Práve jeho si prezidentka Zuzana Čaputová vybrala z dvojice zvolených kandidátov.

O podporu poslancov sa Šorl uchádzal šesťkrát. Vždy patril k najpresvedčivejším kandidátom, parlamentom však neprešiel. Až do septembra. Spolu s ním poslanci zvolili Miloslava Babjáka, ktorý Ústavný súd dôverne pozná. Pôsobí na ňom ako poradca a riaditeľ odboru už takmer dvadsať rokov.

Šorl nastupuje na Ústavný súd po odchode Mojmíra Mamojku, ktorý sa v máji vzdal funkcie pre kontakty s Marianom Kočnerom.

„Očakávam od vás i od vašich kolegov, že svoje rozhodnutia budete prijímať nezávisle, podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia, s pocitom zodpovednosti voči republike a jej občanom,“ povedala prezidentka Šorlovi.

Jemu aj jeho kolegom zaželala, aby

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Voľba ústavných sudcov

Slovensko

Teraz najčítanejšie