Denník N

Izolované protilátky zaberajú. Zaberie aj červené víno? Päť rýchlych správ o koronavíruse

Ilustračné foto – Unsplash/Kym Ellis
Ilustračné foto – Unsplash/Kym Ellis

Autor je imunológ, pôsobí v Slovenskej akadémii vied

Každým dňom pribúdajú stovky nových vedeckých článkov na tému koronavírusu SARS-CoV-2 a s ním súvisiacej choroby COVID-19.

Absolútna väčšina z nich však neprejde kontrolou kvality – takzvaným procesom peer-review, čo znamená, že články neboli posúdené nezávislými odborníkmi, ale iba editormi časopisov. Môže sa preto stať, že nie všetky informácie, ktoré sú denne publikované, sú skutočne spoľahlivé.

V tej záplave noviniek sa však dajú nájsť aj také, čo vykazujú vyššiu mieru spoľahlivosti, lebo pochádzajú z renomovaných vedeckých inštitúcií a boli publikované v kvalitných vedeckých časopisoch.

Tu je prehľad piatich správ z tohto týždňa, ktoré považujeme za dôležité a zároveň spoľahlivé:

1. Ovocie, zelenina a cvičenie

„Či na konci leta ľudstvo zakričí – tri koronky na hlave, moje meno nehraje –, nezávisí ani tak od počasia, ako od toho, ako sa budeme počas leta správať.“ Touto vetou sme ukončili naše rýchle správy na konci mája, keď leto bolo pred dverami.

Leto sa s príchodom arktického vzduchu minulý víkend skončilo a je očividné, že ľudstvo zatiaľ nemôže zakričať vôbec nič. Nechajme teraz stranou, čia je to vina, a pripravme sa radšej na prichádzajúcu jeseň, ktorá nebude ľahká.

Dôležité budú dve veci – chrániť druhých a chrániť seba. Nech nám je pri tom dobrou pomocníčkou vedecká literatúra.

Začnime prvým cieľom. Štúdia inžinierov z univerzity v Illinois publikovaná v časopise Extreme Mechanics Letters definitívne potvrdila, že aj podomácky vyrobené masky výrazne pomáhajú znížiť šírenie koronavírusovej nákazy.

Samozrejme v kombinácii s častým umývaním rúk a udržiavaním odstupu. Dodržujme všetci tieto pravidlá a bude dobre. Splniť ten druhý cieľ nebude také jednoduché.

Japonskí odborníci totiž odporúčajú chrániť seba zdravou životosprávou. V prvom rade máme konzumovať stravu bohatú na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie