Denník N

Ministerka Kolíková splnila prvú veľkú úlohu. Reforma súdnictva prešla vládou

Foto - TASR
Foto – TASR

Ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej sa podarilo presadiť cez vládu novelu ústavy, ktorá je aj základom reformy súdnictva. Teraz ju čakajú rokovania s poslancami, aby do jej predstáv zasahovali čo najmenej.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) sa o krok priblížila k reforme súdnictva. Jej základom je novela ústavy, ktorú v stredu schválila vláda.

Do cieľa je však ešte ďaleko. Úspechu medzi ministrami predchádzali tri mesiace rokovaní, ktorým nie je koniec ani teraz. Novela ústavy a balík zmien ďalších 28 zákonov smerujú do parlamentu. Tam už poslanci svojimi pozmeňujúcimi návrhmi mnohokrát výrazne zmenili predstavy ministrov.

Úlohou Kolíkovej preto bude dosiahnuť, aby do jej novely zasahovali poslanci čo najmenej, respektíve urobili len naozaj nevyhnutné úpravy.

Ústupky urobila ministerka už teraz

Ak porovnáme materiál, ktorý predkladala Kolíková na pripomienkovanie, s tým, ktorý v stredu schválila vláda, badať v ňom výrazné zmeny. Ministerka spravodlivosti totiž už urobila mnohé ústupky, hoci len v tých častiach, ktoré nepovažovala pre reformu za kľúčové.

Týka sa to napríklad výrazného posilnenia kompetencií hlavy štátu pri

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Reforma súdnictva

Voľba ústavných sudcov

Slovensko

Teraz najčítanejšie