Denník N

Môžem ísť do kina? Dostane sa niekto na futbal? Je povolená svadba a budú omše aj po 1. októbri? (otázky a odpovede)

Ilustračné foto N - Vladimír Šimíček
Ilustračné foto N – Vladimír Šimíček

Nové opatrenia úradu verejného zdravotníctva sú veľmi striktné, no mäkšie ako pravidlá, ktoré v pondelok predstavoval premiér a hlavný hygienik.

Úrad verejného zdravotníctva vydal nové opatrenia, ktoré určujú, ako to bude od 1. októbra prebiehať na hromadných podujatiach.

Na dokument sa čakalo aj preto, že premiér Igor Matovič (OĽaNO) už v stredu doobeda pred zasadnutím vlády korigoval informácie o hromadných podujatiach, ktoré verejnosti poskytol v pondelok večer spolu s hlavným hygienikom Jánom Mikasom. Ich oznámenie, že sa rušia hromadné podujatia – teda divadelné predstavenie, koncerty, športové zápasy aj omše -, vyvolalo ostrú kritiku náboženskej, kultúrnej aj športovej obce.

Teraz je jasné, že striktný zákaz sa ruší a podujatia sa môžu organizovať, ak sa na nich nezúčastní viac ako 50 ľudí. V tomto počte sú zarátaní aj organizátori, herci, hráči či kňazi a návštevníci týchto podujatí. Zmenu ohlásil premiér Matovič v stredu doobeda. Úrad verejného zdravotníctva potom poobede poslal konkrétne opatrenie.

Prečo sa teda hromadné podujatia nerušia, keď to v pondelok premiér s hlavným hygienikom oznámili?

„Následnou diskusiou sme dospeli k tomu, že plošným zákazom hromadných podujatí by sme obmedzili mnoho aktivít, na ktoré nebolo toto opatrenie mierené. Napríklad skúšky odbornej spôsobilosti, mimoškolské vzdelávanie a podobne,“ vysvetľuje úrad verejného zdravotníctva.

Ako sa menia pravidlá pre hromadné podujatia.

Koľko ľudí môže byť na svadbe?

Oslavy po svadbe sú zakázané, môže však prebehnúť obrad v kostole či na úrade. Na obrade môže byť najviac 50 ľudí. Rovnaké pravidlá platia pre krsty či pohreby.

Zakázané je organizovať spoločenské podujatia, ako sú svadobné oslavy, rodinné či firemné

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie