Denník N

Autorka nového filmu o Gottovi: Keď Karel ochorel, už viac nemal potrebu sa na niečo hrať

Karel Gott s filmárkou Olgou Malířovou Špátovou. Foto – Jan Malíř
Karel Gott s filmárkou Olgou Malířovou Špátovou. Foto – Jan Malíř

Vo štvrtok 1. októbra uplynul rok od smrti Karla Gotta. Posledný rok jeho života ho navštevovala dokumentaristka Olga Malířová Špátová a výsledkom je film Karel, ktorý vstúpi do kín 15. októbra.

Malířová Špátová v rozhovore pre český Deník N vraví o tom, ako sa Karel Gott rozrozprával o podpise Anticharty, ako ho zmenila choroba, ako sa lúčil s blízkymi, a aj to, prečo vo filme chýbajú otázky na konšpiračné teórie, ktorým Gott veril.

Na natočenie tohto filmu vás oslovila priamo rodina Karla Gotta. Predpokladám, že ste netušili, že životopisný film bude prerývaný záznamom o spevákovom odchádzaní. Aký mal byť film pôvodne?

V roku 2009 som natočila pre Novu dokument Fenomén Gott. Pred dvoma rokmi mi Gottovci zavolali, že by si priali, aby sme spolu natočili celovečerný film, určený do kín. Mal byť o celom Karlovom živote, taký darček k jeho osemdesiatinám.

Môj prvý pocit bol, že sa nechcem opakovať. Na druhej strane som si veľmi priala ešte niekedy v živote Karla stretnúť profesijne a natočiť s ním niečo hlboké a ľudské.

Ten prvý film som nakrúcala ako 23-ročná a v niektorých smeroch som ešte nebola dosť odvážna, napríklad keď išlo o politiku. Teraz som si uvedomila, že musím ísť aj do boľavých tém, ako je práve politika, choroba, vzťahy. To som Karlovi povedala hneď na prvej schôdzke.

On sa na mňa pozrel tými svojimi modrými očami a chcel dopredu vedieť, ako si to predstavujem. To je pri dokumente problém, pretože neviete, kam vás natáčanie zavedie. Karel to, naopak, chcel mať vopred jasné a sám sa na vymýšľaní niektorých scén podieľal. Keď nejaká nemala pointu alebo vtip, bol viditeľne nervózny.

Našťastie sa tam objavili nečakané a neplánované momenty. Trebárs ako tabletka

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Karel Gott

Rozhovory

Kultúra

Teraz najčítanejšie