Denník N

Prvý Slovák v UFC Klein robil vyhadzovača: Provokatéri si ma vyberali pre môj vzrast

Ľudovít Klein. Foto - TASR/Jakub Kotian
Ľudovít Klein. Foto – TASR/Jakub Kotian

Ľudovít Klein (25) je prvým slovenským zápasníkom zmiešaných bojových umení (MMA), ktorý sa dostal do najlepšej svetovej organizácie Ultimate Fighting Championship (UFC).

V prvom zápase zvíťazil nad Shanom Youngom, ktorého knokautoval v prvom kole. Klein pred zápasom nesplnil váhový limit, ale jeho súper súhlasil s tým, že zápas sa uskutoční.

V rozhovore sa dočítate:

  • prečo nezápasí vo vyššej váhovej kategórii,
  • prečo nie je zástancom „trash talku“,
  • prečo mu tak často vychádza technika high kick,
  • ako si spomína na prácu vyhadzovača.

V prostredí bojových športov sa už nejaký čas hovorilo, že budete prvým Slovákom v UFC. Ako dlho ste čakali na zmluvu?

Začalo sa to pred dvomi rokmi, keď ma cez Facebook oslovil jeden agent pôsobiaci v Amerike. Spýtal sa, či by som mal záujem o spoluprácu s tým, že sa ma pokúsi dostať do UFC. S tímom sme to prehodnotili, podpísali sme zmluvu, ale samotný vstup do UFC sa ťahal dva roky a podarilo sa to až minulý týždeň. Boli sme za to veľmi šťastní, oplatilo sa čakať.

Čo by sa stalo, ak by ste počas týchto dvoch rokov prehrali nejaký zápas?

S tímom sme nemohli vedieť, kedy presne zmluvu podpíšeme. Náznaky sme dostávali už dávno – hovorilo sa, že som v pozícii náhradníka, takže sme vedeli, že to raz určite príde. Zároveň som však potreboval zápasiť a prehru som si nemohol dovoliť. Mal som zmluvu v Oktagone, kde sa mi podarilo vyhrať všetky zápasy.

Nezvažovali ste, že by ste namiesto čakania na UFC odišli do inej veľkej organizácie ako Bellator alebo ONE Championship?

V rámci zmluvy s Oktagonom som mal výnimku, ktorá sa vzťahovala na UFC – mohol som odísť, aj keď som mal platnú zmluvu s Oktagonom. Sústredili sme sa iba na UFC, pretože sa tam ešte žiaden Slovák nedostal, a tušili sme, že by to mohlo vyjsť.

Zmluvu ste napokon podpísali iba niekoľko dní pred zápasom a nepodarilo sa vám splniť váhový limit. Koľko kíl ste potrebovali zhodiť?

Do Abú Zabí sme odlietali v nedeľu 20. septembra a na váhe som mal 78 – 79 kíl, pričom som sa potreboval dostať na 66. Chudnutie prebiehalo v poriadku a tešil som sa, že s tým nebude problém, lenže v deň váženia mi chýbali ešte tri kilogramy. Šlo to už veľmi ťažko a stopli sme to na 67,7 kilogramu. Ak by sme sa snažili pokračovať v zhadzovaní, na druhý deň by ma to stálo výkon v zápase.

Ako dlho vám trvá predzápasové zhadzovanie váhy za bežných okolností?

Mesiac a pol pred zápasom začnem s diétou, váha mi postupne klesá a vtedy viem, že posledné kilá bez problémov zhodím. Teraz som mal na to iba osem dní, ale s ponukou na zápas v pérovej váhe (do 66 kg – pozn. red.) sme súhlasili. Mrzí ma, že som váhu neurobil a trochu sklamal aj vedenie UFC.

Ako vedenie zareagovalo?

Neboli nadšení. Oni by to aj akceptovali, lenže potom sa do toho obul celý tím môjho súpera, čo som príliš nepochopil. Už vopred sme sa totiž dohodli, že v prípade nesplnenia váhy mu odovzdám štyridsať percent z mojej výplaty. Zrazu sa však začali do nás navážať, vznikol chaos a aj vedenie UFC nám potom povedalo svoje. V prípade prehry by so mnou rozviazali zmluvu a hneď by som odtiaľ letel.

S týmto vedomím ste nastupovali aj do zápasu?

Nie, vedel to môj tím a prezradili mi to až po zápase. Myslím, že to bolo správne rozhodnutie, do zápasu som šiel pokojný a dobre pripravený.

Prečo je vlastne pre vás ako zápasníka výhodnejšie chudnúť do pérovej váhy a nie do ľahkej (do 70 kg – pozn. red.)?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

MMA

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie