Denník N

Predseda Mosta-Híd Sólymos: Na vytvorení novej strany sa musíme dohodnúť čo najrýchlejšie

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Rozdielne názory na politiku Viktora Orbána nemôžu byť prekážkou spolupráce maďarských strán na Slovensku, hovorí predseda Mosta-Híd László Sólymos.

László Sólymos nahradil Bélu Bugára v pozícii predsedu strany Most-Híd po najväčšej doterajšej volebnej porážke a vypadnutí z parlamentu. Sólymos presadzoval spojenie maďarských strán už pred voľbami, a keď sa to nepodarilo, vzdal sa straníckych funkcií.

Teraz vedie rokovania s SMK a Spolupatričnosťou o vytvorení jednotnej formácie. V rozhovore sme sa ho pýtali, ako bude nová strana vyzerať, čo si myslí o podozreniach okolo environmentálneho fondu a v akom stave je maďarská komunita na Slovensku.

Most-Híd už dlhšie stagnuje pod dvomi percentami. Ešte stále ste neoľutovali spojenectvo so Smerom a SNS vo vláde?

Strana dosiahla v posledných voľbách veľmi zlý výsledok, to vnímame všetci. Teraz skúsime stranu reštartnúť. Zvolili sme nové celoštátne vedenie, sú v ňom noví ľudia. Teraz chodím po regiónoch a konajú sa okresné konferencie, na ktorých sa volia nové okresné vedenia. Chceme stranu zastabilizovať a pokračovať ďalej.

A nevnímajú teda ľudia ešte stále ako biľag vašu účasť vo vláde so Smerom a SNS?

Určite malo na nás vplyv, že sme boli v tej vláde a vytvorila sa taká nálada v spoločnosti, ktorá zmietla nielen našu stranu, ale aj ostatné koaličné strany. Teraz sa snažíme o to, aby sme sa z toho pozviechali a spojili sa s ďalšími stranami, s ktorými máme spoločné ciele. A hlavne, aby sme sa vrátili do parlamentu, pretože som presvedčený, že Maďari žijúci na Slovensku a naše regióny so všetkými ľuďmi, bez ohľadu na ich národnosť, potrebujú stranu, ktorá sa bude za ich záujmy biť.

Súčasný minister životného prostredia Ján Budaj podal trestné oznámenie pre niektoré praktiky na environmentálnom fonde. Vypočúvala vás už v tejto veci polícia?

Nie a konkrétny problém vlastne ani nepoznám. Keď príde nový minister, tak samozrejme robí audity, a kde vidí problém, to nejakým spôsobom rieši. Teraz si však myslím, že tu sa to robí teatrálne, skôr sa zakrývajú iné veci.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maďarská aliancia

Modrí, Most-Híd

Slovensko

Teraz najčítanejšie