Denník N

Vysvetľujeme: Hrozí nám opäť „blackout“ ako na jar? Prehľad najnovších koronaopatrení

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Vysvetľujeme je nový seriál Denníka N pre mladých, ktorí nemusia rozumieť tomu, čo sa okolo nich deje, a pre rodičov, ktorí nemusia vedieť, ako sa o tom s nimi rozprávať. Vždy vo štvrtok v ňom rozoberáme jednu dôležitú spoločenskú tému.

Správu vybrali a vysvetlili Tomáš Čorej a Ester Viktória Ziffová

Ako sa bojuje proti korone od októbra

Premiér Igor Matovič v pondelok predstúpil pred novinárov a s hlavným hygienikom Jánom Mikasom ohlásil nové opatrenia, ktoré mali platiť od štvrtka (1. októbra). Tie sa však v stredu opäť zmenili.

Keďže vyznať sa v posledných nariadeniach vôbec nie je jednoduché, v tomto texte nájdete ich aktuálny prehľad. Dočítate sa, či ich dodržiavanie bude reálne a aké budú platiť výnimky pre šport, kultúru či cirkev. Vláda zároveň v stredu schválila vyhlásenie núdzového stavu, čo to znamená? Je možné, že počas Dušičiek opäť zažijeme „blackout“ ako na jar?

A prečo nie je koronavírus len „obyčajnou chrípkou“?

Čo je nové. Od štvrtka 1. októbra malo platiť niečo, čo minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) označuje za „spoločenský lockdown“. Pôvodne sa zrušili hromadné podujatia, pričom výnimku dostali iba svadobné obrady, krsty a pohreby. Zakázali sa aj svadobné hostiny a neodporúča sa organizovanie rodinných osláv.

Podľa pôvodného vystúpenia Matoviča s Mikasom neboli povolené žiadne športové, kultúrne, firemné ani cirkevné podujatia. V stredu sa však situácia zmenila. Matovič

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Vysvetľujeme

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie