Denník N

Primátor Trenčína Rybníček: Myslím si, že hromadné podujatia znova zrušia. Rúško noste aj na ulici

Richard Rybníček. Fotografia vznikla počas rozhovoru v októbri 2015. Foto N - Tomáš Benedikovič
Richard Rybníček. Fotografia vznikla počas rozhovoru v októbri 2015. Foto N – Tomáš Benedikovič

V Trenčíne vo štvrtok zaviedli prísnejšie opatrenia než štát, dotýkajú sa športu aj seniorov. Primátor mesta Richard Rybníček vysvetľuje, prečo sú tvrdší. Očakáva, že o pár dní štát znova zakáže hromadné podujatia. Policajti majú napomínať ľudí, že rúška treba nosiť už aj na uliciach.

Trenčín zaznamenal desať prípadov infikovaných na COVID-19, čo v kontexte rekordného dňa na Slovensku nebolo vysoké číslo. Mesto vo štvrtok ráno oznámilo, že pristúpilo k tvrdším opatreniam, aby zabránilo šíreniu koronavírusu. Mestský krízový štáb zatvoril centrá voľného času, kultúrne strediská či centrum seniorov, a opatrenia sa dotýkajú aj fungovania športovísk.

Primátor mesta a prezident Únie miest Slovenska Richard Rybníček v rozhovore vysvetľuje, prečo sa tak rozhodli. Je za prísne dodržiavanie pravidiel, s policajtmi hovoril o tom, aby ľudí upozorňovali, že rúška treba nosiť aj na uliciach.

V Trenčíne ste sa vo štvrtok rozhodli zájsť ešte ďalej než štát a zaviesť prísnejšie pravidlá, ktoré majú zabrániť šíreniu koronavírusu. Prečo? 

Vzhľadom na to, že situáciu považujeme za mimoriadne vážnu a mesto má kompetencie zasiahnuť, rozhodli sme sa pritvrdiť. Riadime sa heslom – je lepšie mať nahnevaných pár občanov, ako čo i len jedného mŕtveho, ktorý by zomrel len preto, že sme niečo zanedbali.

Čoho sa najviac obávate a štát to rieši nedostatočne?

Neviem, či to štát rieši nedostatočne, ale rizikové je už to, že vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne máme k dispozícii len sto lôžok pre chorých nielen pre mesto Trenčín, ale pre celý kraj. A kraj má viac než pol milióna

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie