Denník N

Vraciame sa o dvadsať rokov späť, hovorí odborníčka na pomoc týraným ženám

Ilustračné foto - JumpStory
Ilustračné foto – JumpStory

Katarína Farkašová z Aliancie žien Slovenska upozorňuje, že partnerské násilie bude počas sprísnených opatrení opäť stúpať. 

„Násilie zo strany intímneho partnera býva väčšinou neviditeľné, pretože sa odohráva za zatvorenými dverami. Neznamená to, že neexistuje,“ zdôrazňuje Katarína Farkašová, riaditeľka Aliancie žien Slovenska.

Upozorňuje na to netypická výstava na pešej zóne v Bratislave. Na Zelenej ulici v oknách prevádzky FACH je nainštalovaných niekoľko dverí, za ktorými sa odohrávajú scény násilia v intímnych vzťahoch. Dialógy nahovorila herecká dvojica Henrieta Mičkovicová a Alexander Bárta. Stačí priložiť ucho a započúvať sa.

Okoloidúci sú svedkami žiarlivostných výstupov, hrubej manipulácie, zastrašovania, vydierania, psychických aj fyzických útokov. Môžu sa tak zamyslieť nad tým, ako by asi reagovali, keby niečo podobné počuli „live”, napríklad spoza dverí susedov. Správny postup, ako v takýchto situáciách reagovať, sa dozvedia z infopanelu umiestneného pri dverách.

Foto – Aliancia žien Slovenska

Výstava je súčasťou projektu Svedectvá, ktorý už od začiatku roka šíri povedomie o rodovo podmienenom násilí. Má svoju samostatnú webovú stránku, kde sú uverejnené skúsenosti žien, ktoré sa z násilia dostali. Svoj príbeh zverejnila na stránke projektu aj moderátorka a herečka Patrícia Garajová-Jarjabková.

„Chceli by sme, aby na týchto prípadoch videli ďalšie ženy, že aj im sa môže podariť vymaniť z toxického zväzku, ale treba niekde začať. Je dôležité, aby sa žena zažívajúca násilie so svojím problémom niekomu zverila. Zdôveriť sa dá niekomu blízkemu, prípadne zavolať na krízovú nonstop linku 0903 519 550. Pomôcť však môžeme aj my ostatní. Začať môžeme tým, že nebudeme zatvárať oči pred možnými prejavmi násilia v našom okolí,“ vysvetľuje Farkašová.

Projekt Svedectvá zastrešuje mimovládna organizácia Aliancia žien – Cesta späť, ktorá je dcérskou organizáciou Aliancie žien Slovenska.

„Očakávame, že aj táto inscenácia s dverami povzbudí ženy k tomu, aby hľadali východisko. Už len z toho dôvodu, že budú vidieť a cítiť, že niekto počúva. My to východisko nesľubujeme, nevieme povedať, že sa to vždy podarí, ale všetko je lepšie ako mlčať. Robíme maximum, aby sme pomohli ženám dostať sa z tých situácií,“ dodáva Farkašová.

Viac násilia, menej volaní o pomoc

Počas karantény sa síce zvýšila miera páchaného násilia, ale týrané ženy na linky pomoci paradoxne volali menej.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Domáce násilie

Kde môžete hľadať pomoc?

  • Národná bezplatná nonstop linka pre ženy zažívajúce násilie: 0800 212 212
  • Nonstop krízová linka Aliancie žien Slovenska, ktorá poskytuje poradenstvo a pomoc obetiam násilia: 0903 519 550, [email protected]
  • Poradenské centrum Alej (Bratislavský kraj): 0911 417 778, [email protected]
  • Poradenské centrum Nádej (Bratislava): 0905 463 425, [email protected]
  • Centrum Slniečko (Nitra): 0917 545 808, [email protected]
  • Bezpečný ženský dom Dúha: 0915 166 663 a 0918 824 247, [email protected]
  • Bezpečný ženský dom Brána do života: 0915 439 245, [email protected]
  • Poradenské centrum Náruč Žilina: 0918 185 576, [email protected]
  • Poradenské centrum Náruč Čadca: 0907 840 552, [email protected]
  • Bezpečný ženský dom Luna v Trenčíne, krízová linka non-stop: 0918 312 908,

Koronavírus

    Vzťahy

    Životy žien

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie