Denník N

Každú desiatu Európanku sexuálne obťažovali, v Ázii to je horšie. Aký bol rok 2020 v boji proti násiliu na ženách

Aktivistka za práva žien drží pred bangladéšskym parlamentom transparent s nápisom: "Znásilnenie je problém mužov, nie záležitosť žien." Ilustračné foto: TASR/AP
Aktivistka za práva žien drží pred bangladéšskym parlamentom transparent s nápisom: „Znásilnenie je problém mužov, nie záležitosť žien.“ Ilustračné foto: TASR/AP

Najnovšie zákony o rodovom násilí zmenilo Dánsko: ženy už nebudú musieť dokazovať, že sa bránili.

Kirstine Holstová je 41-ročná dánska novinárka. Pred tromi rokmi išla na konferenciu do Kodane a dohodla sa s kamarátom, že prespí u neho. Poznali sa, nemala si prečo myslieť, že jej tam hrozí nebezpečenstvo.

Spala v inej miestnosti ako on. Uprostred noci však vošiel dnu a chcel sex. Niekoľkokrát mu povedala, aby prestal.

„Nevedela som, čo sa deje. Nikdy medzi nami dvomi nič nebolo a vôbec neakceptoval, že som mu hovorila nie. A potom dal ruku okolo môjho krku a ja som si uvedomila, že môj život je ohrozený,“ povedala Holstová pre Deutsche Welle.

„Nebojovala som s ním. Snažila som sa rozprávať sa s ním, upokojiť ho. Uvedomila som si, že neprestane. Myslím si, že môj mozog sa jednoducho vzdal a vypol, lebo to bolo veľmi bolestivé,“ dodala.

Holstovej útočníka súd oslobodil. Hoci sudca uznal, že sex odmietla, jej právnik nedokázal predložiť dostatočné dôkazy o tom, že útočník jej chcel ublížiť.

Po novom by takýto súd v Dánsku mohol dopadnúť inak. Dáni totiž sprísnili zákony o sexuálnom násilí a stali sa tak desiatou krajinou v Európskej únii, ktorá znásilnenie definuje ako sex bez súhlasu. Lebo len áno znamená áno.

Súhlasiť musia obaja

Predtým to v Dánsku bolo ako v mnohých iných krajinách. Obeť musela poskytnúť dôkaz

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Sexuálne zneužívanie

Svet

Teraz najčítanejšie