Denník N

Voľby vyhrá Biden, vraví americký historik, ktorého predpovede sa za 38 rokov ešte nezmýlili

V súboji o Biely dom sa v novembri stretnú Joe Biden a Donald Trump. Koláž – Deník N (Foto – White House, David Everett Strickler, Library of Congress)
V súboji o Biely dom sa v novembri stretnú Joe Biden a Donald Trump. Koláž – Deník N (Foto – White House, David Everett Strickler, Library of Congress)

Americký historik Allan Lichtman vytvoril metódu, ktorá už skoro štyri dekády pomáha správne predpovedať výsledky prezidentských volieb v USA. V auguste predpovedal víťazstvo Trumpovho vyzývateľa Joea Bidena.

„Zasiahla nás najhoršia pandémia za posledných sto rokov, ľudia začali volať po sociálnej a rasovej spravodlivosti a Trump nepochopil, že keď prezidentský úrad zastáva, je to niečo iné, než keď sa o Biely dom prvýkrát uchádza,“ vraví Lichtman v rozhovore pre český Deník N.

Namiesto toho, aby sa Trump s týmito výzvami vyrovnal, podľa Lichtmana dúfal, že sa z toho všetkého dokáže vyhovoriť.

Z vášho modelu založeného na „kľúčoch“ k Bielemu domu vyplýva, že Donald Trump svoj post neobháji. Do volieb však ešte pár týždňov zostáva, môže sa ešte niečo zmeniť?

Nemôže. Moja metóda, ktorá posledných 40 rokov predpovedala výsledok volieb vždy správne, je totiž založená na tom, že voliči v zásade hlasujú o sile a výkone strany, ktorá ovláda Biely dom. To berie do úvahy aj 13 kľúčov, s ktorými metóda pracuje.

Kľúče nevenujú pozornosť prieskumom verejnej mienky, komentátorom, rečiam, priebežným výsledkom, debatám, reklamám ani špinavým politickým trikom, ku ktorým v kampaniach dochádza. Zaoberajú sa prezidentskou politikou v širšom kontexte. Aj preto sa už predpoveď nemôže len tak zmeniť.

(V roku 2000 Lichtman predpovedal víťazstvo Ala Gora, ktorý síce získal viac hlasov voličov, nie však voliteľov. Víťazom volieb sa tak stal George W. Bush. Historik odvtedy predpovedá celkového víťaza volebného súboja, pozn. red.)

Predvolebná kampaň tak podľa vás vôbec nehrá rolu. Prezidentskí kandidáti a strany v kampaniach pritom utrácajú stámilióny dolárov. Sú to teda vyhodené peniaze?

Presne tak.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Americké voľby 2020

Donald Trump

Rozhovory

Svet

Teraz najčítanejšie