Denník N

Roland Garros, 5. deň: Ukrivdený Shapovalov žiada jastrabie oko. Nemusí byť presnejšie ako ľudské

Denis Shapovalov a rozhodca Carlos Ramos sa nezhodli na tom, či loptička skončila v aute. tasr/ap
Denis Shapovalov a rozhodca Carlos Ramos sa nezhodli na tom, či loptička skončila v aute. tasr/ap

Dobrý deň,

v Paríži nastala kontroverzná situácia, ktorá ovplyvnila zápas medzi Kanaďanom Denisom Shapovalovom a Španielom Robertom Carballesom Baenom.

Opäť nastolila otázku, či by sa nemalo jastrabie oko používať aj na antuke, a či je vlastne presnejšie ako ľudské. V tomto súhrne vysvetlíme, aké sú argumenty pre a proti používaniu tejto techniky na antuke.

Slovák Andrej Martin vypadol v druhom kole s Bulharom Grigorom Dimitrovom a povedal, prečo hral na turnaji s fúzmi, hoci si myslí, že vyzerajú hrozne.

V piatok hrajú o najväčší úspech v kariére Norbert Gombos a Anna Karolína Schmiedlová.

Súhrn Roland Garros prinášame každé ráno počas trvania tohto grandslamového turnaja a posielame ho aj e-mailom.



Denis Shapovalov mal zápas druhého kola takmer vyhratý. V piatom sete viedol 5:4 a 30:15 a podával. Jeho tvrdý prvý servis Carballes Baena zreturnoval a Shapovalov poslal loptičku do siete, no okamžite ukazoval, že return skončil v aute.

Bol si v tej chvíli istý, že bude mať dva mečbaly. Rozhodca Carlos Ramos sa však prišiel pozrieť na odtlačok a povedal, že sa dotýka čiary. Tenista nesúhlasil, ale nepomohol si. Namiesto dvoch mečbalov bolo 30:30.

Situácia ho zjavne vykoľajila, spravil ľahké chyby a podanie stratil. Onedlho podával na víťazstvo aj za stavu 6:5, ale zápas napokon prehral 6:8.

Shapovalov po zápase zdieľal na twitteri televízny záznam, podľa ktorého mal pravdu, a volá po zavedení jastrabieho oka aj na antuke. Na ostatných povrchoch táto technika funguje už od US Open 2006.

Ani jastrabie oko však nie je úplne presné, a hoci to znie zvláštne, v podobných sporných situáciách môže mať ľudský faktor navrch nad technikou.

Autor jastrabieho oka Paul Hawkins priznáva

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Roland Garros

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie