Denník N

Ako nové opatrenia poznačia šport? Odpovedajú zástupcovia hokeja, futbalu, tenisu, plávania či boxu

Foto – koláž, TASR
Foto – koláž, TASR

Zástupcov slovenských športových inštitúcií sme sa pýtali, čo pre nich znamenajú nové opatrenia, ako konkrétne ich ovplyvnia a čo by im v aktuálnej situácii pomohlo najviac.

Basketbalové reprezentácie budú hrať v „bubline“ podobnej ako v NBA a jedna možno vznikne aj na Slovensku. Prezident plaveckej federácie vyzýva na otvorenie školských plavární, vedenie volejbalu by privítalo sprístupnenie školských telocviční.

Oszkár Világi z Dunajskej Stredy hovorí, že pre majiteľov klubov je ponižujúce „žobrať o pomoc“, ktorá by mala byť samozrejmosťou. Reagujú aj zástupcovia tenisu, atletiky, lyžovania, gymnastiky, boxu či futsalu.

Futbal

Aktuálne opatrenia Slovenskému futbalovému zväzu (SFZ) na jednej strane umožnili pokračovať v rozbehnutých súťažiach, a teda zväz ani Únia ligových klubov, ktorá riadi najvyššiu slovenskú súťaž, nemusia odkladať zápasy na žiadnej úrovni. Na druhej strane treba povedať, že prinesú ďalšie prehĺbenie finančných následkov.

SFZ však plne rešpektuje tieto opatrenia, lebo zdravie ľudí je prvoradé. Otázkou však je, ako dlho bude futbal – ale aj šport všeobecne – schopný zvládať túto situáciu bez konkrétnej pomoci štátu.

Len sčasti pozitívne je, že rokovania o konkrétnej pomoci sa už rozbehli. Dôležitejší bude časový rámec kompenzácií.

Futbal a šport ako taký je veľmi dôležitou súčasťou každej spoločnosti a štátu a tak by k tomu mal aj štát pristupovať. V praxi to znamená, že by mal vytvárať pre šport podmienky a podporovať ho rovnako, ako podporuje iné odvetvia hospodárstva, keďže šport a, samozrejme, aj futbal sú výraznými prispievateľmi do štátneho rozpočtu tejto krajiny.

Peter Palenčík, generálny sekretár Slovenského futbalového zväzu

Hokej

Opatrenia znamenajú hlavne hru bez divákov. A všetci vieme, že šport sa robí hlavne pre nich. Našou prioritou bolo, aby sa nám sezóna hlavne začala, hoci aj bez divákov priamo na štadióne, ale s televíznymi a online prenosmi. Dlhodobo sa však kluby takto pri živote neudržia. A nie je to len fráza, ale je to fakt. Jednoznačne musí prísť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Šport a pohyb

    Teraz najčítanejšie