Denník N

Premiér Matovič zatlačil na pílu. Kazí tým prácu ostatným

Ilustrácia - Fedor Pichanič
Ilustrácia – Fedor Pichanič

Každý, kto v živote aspoň raz pílil drevo, vie, že na pílu tlačia len nemehlá.

Autor je imunológ, pôsobí v Slovenskej akadémii vied

„Jardo Kvapilů, netlač na pilu!“ spieval svojho času Ivan Mládek. Vystríhal v tej piesni kamaráta, ktorý balil dievča, aby to nerobil tak príliš okato, silou-mocou, stoj čo stoj, lebo vtedy všetko naše úsilie spravidla vyjde nazmar. Tiež som to porekadlo pri podobných príležitostiach hojne používal, ale musím sa priznať, nerozumel som mu. Asi to poznáte, v správnej chvíli použijete nejaké ustálené slovné spojenie, ale ani netušíte, prečo sa to tak vraví. Trebárs že tam je pes zakopaný, nemaľuj čerta na stenu a podobne.

To o tej píle som pochopil relatívne skoro. Raz som ako čerstvý mladoženáč pílil so svojím čerstvým svokrom drevo. Obojručná píla nám však pri každom potiahnutí zostávala zavrzgnutá v záreze.

„Netlač na pílu!“ zvolal svokor, v tomto prípade nie ako podobenstvo, ale ako priamu inštruktáž, a ja som v tej chvíli všetko pochopil. Prestal som tlačiť, iba som ťahal, on na striedačku tiež ťahal, ťahali sme k sebe, raz on, raz ja a práca nám išla pekne od ruky. Prosto, každý robil to, čo mal, a píla sa už nezasekávala.

Premiér Matovič pri príležitosti dosiahnutia denného rekordu v počte nakazených novým koronavírusom vyhlásil: „Preto som tlačil na pílu od minulého týždňa, že sa musíme zomknúť a nabrať odvahu na prísnejšie opatrenia.“

Ja, poučený svokrom, dnes už presne viem, že tlačiť na pílu neznamená nič iné ako kaziť robotu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie