Denník N

High 5ive: Čo sa o sebe a svete môžeme naučiť od chobotnice

Foto - Netflix
Foto – Netflix

Pravidelný osobný výber počinov z mora (pop)kultúry, ktoré by vás mohli zaujať.

*

Vieme, že najlepší priateľ človeka je pes. Ale čo taká chobotnica? Na prvý pohľad nevyzerá tak, že by ste sa s ňou chceli maznať. Juhoafrický filmár Craig Foster však strávil celý rok práve v spoločnosti chobotnice obyčajnej (Octopus vulgaris). Výsledok je zachytený v dokumentárnom filme My Octopus Teacher (Netflix).

Možno to nebolo úplné priateľstvo, ale takýto nezvyčajný vzťah so zvláštnym zvieraťom ste asi ešte nevideli. Dnes sa veľa hovorí o našom stratenom prepojení s prírodou. Tu na to máme pekný príklad. Foster v dotyku s chobotnicou zažíva pocit napojenia na celok živého sveta. A nachádza aj cestu k ľuďom okolo seba. Pozrieť!

*

Držím sa pravidla, že nová hudba nie je tá, ktorú čerstvo zverejnia, ale taká, ktorú zatiaľ nepoznám. Rovnaký postoj má aj Diego Olivas, autor stránkyvideokanála FOND/SOUND, ktorý rád navštevujem. Olivas vyhrabáva z nánosov dejín stratené nahrávky a dáva im druhý život. Zaujíma ho ambient, new age či japonský pop.

jeho archíve môžete stráviť celý jesenný víkend. Za seba vyberám dva čerstvé objavy. Najprv je to brazílska hudobníčka a speváčka Diana Pequenová. Jej jemný album Mistérios (1989) je minimalistické pesničkárstvo s dotykom Latinskej Ameriky. Druhý tip je japonský gitarista Shinsuke Honda a jeho odzbrojujúco mäkký ambient.

*

Často klikám aj na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie