Denník N

Mediabriefing logoMediaBrífing: Podcast o Islamskom štáte bol hitom, no terorista si príbeh vymyslel

Dobrý deň! Som veľmi rád, že už tri roky môžem písať tento newsletter a že som zaň v pondelok získal Cenu otvorenej spoločnosti na odovzdávaní Novinárskych cien 2019 (odôvodnenie udelenia ceny tu – zoznam ďalších víťazov Novinárskych cien tu).

MediaBrífing odoberá každý piatok už takmer 5400 ľudí, ďalšie tisíce ho čítajú na webe. Je to skvelé!

Vážim si podporu čitateľov, pozitívne hodnotenia odborníkov a prácu ostatných novinárov, bez ktorých by tento newsletter nemohol existovať.

Želám príjemné čítanie najnovšieho vydania. Dnes aj o týchto témach:

  • New York Times musí nanovo preskúmať svoj podcast o islamistoch.
  • Google zaplatí médiám miliardu dolárov.
  • Dag Daniš odchádza z redakcie Aktualít.
  • Prehľad nových kníh a titulka týždňa.

Nájsť respondenta, ako bol on, nie je ľahké. Niektorí reportéri sa o to roky márne pokúšajú. Väčšina džihádistov len prizná, že popravy videli. Že boli pri stínaní hláv. Alebo že sa nachádzali v dave, ktorý sa zúčastnil kameňovania. Boli tam, vedia, čo sa stalo, no sami sa k vraždám nepriznajú, lebo sa obávajú dôsledkov.

Abú Huzaifa bol iný. Pakistansko-kanadský mladík sa priznal, že bol členom Islamského štátu a v Sýrii vlastnoručne popravil dvoch ľudí.

„Musel som ho viackrát bodnúť. Potom sme ho dali na kríž a musel som mu nechať dýku v srdci,“ opisoval.

Huzaifa bol jednou z hlavných postáv populárneho 10-dielneho podcastu Caliphate od denníka New York Times. Caliphate vznikol v roku 2018, bol zaradený do mnohých rebríčkov najlepších podcastov (zahrnuli sme ho aj medzi odporúčané podcasty Denníka N) a počúvali ho milióny ľudí po celom svete.

Ale teraz redakcia New York Times oznámila, že dáva dokopy tím novinárov, aby Huzaifov príbeh znovu preskúmali. Ukázalo sa totiž, že si svoju teroristickú minulosť vymyslel a prikrášlil. „Ideme hľadať pravdu o jeho príbehu a určite si položíme aj otázku, ako sme ho prezentovali,“ povedal šéfredaktor Dean Baquet.

Pravdivosť Huzaifovho rozprávania bola spochybňovaná už dlhšie, redakcia si však za svojím podcastom stála. Postoj zmenila až po tom, čo minulý týždeň kanadská polícia oznámila, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Mediabriefing logoMediaBrífing

Vojna v Sýrii

Svet

Teraz najčítanejšie