Denník N

Sudca Púchovský si opäť urobil hanbu. Najvyšší súd mu to vysvetlil

Sergej Salmanov (vpravo). Foto -TASR
Sergej Salmanov (vpravo). Foto -TASR

Rozhodnutie Najvyššieho súdu v kauze Salmanovovci môže byť kľúčové aj v kauze vraždy Jána Kuciaka. To, že obvinený spolupracuje s políciou, neznamená, že je menej dôveryhodný, odkazuje dovolací senát.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Vasiľ Špirko mal 7. septembra 2020 dobrý deň. Najvyšší súd mu dal za pravdu v kauze Salmanovovci po mimoriadnom dovolaní, ktoré podala ešte ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

Špirko dozoruje prípad skorumpovaných podnikateľov (otca a syna Salmanovovcov) už roky a úspešný bol len čiastočne. A to aj pre postup sudcov, ktorí sú známi problémovými až nepochopiteľnými rozhodnutiami – konkrétne je to sudca Špecializovaného trestného súdu Roman Púchovský a bývalý sudca Najvyššieho súdu Štefan Harabin. Časť z kauzy Salmanovovci pripadla práve im.

Rozhodnutie dovolacieho súdu zo septembra tohto roka sa zásadne vyjadruje aj k tomu, ako majú súdy posudzovať výpovede obvinených, ktorí sa sami alebo pod ťarchou dôkazov rozhodnú spolupracovať s políciou a začnú vypovedať. Ovplyvniť to môže aj posudzovanie kauzy vraždy Jána Kuciaka, kde sa sudcovia rozišli v názore, ako posudzovať výpoveď kľúčového svedka Zoltána Andruskóa.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie