Denník N

Dempsey zarábal viac ako prezident a odmietal zápasy proti boxerom tmavej pleti

Keď sa po prehre vrátil do šatne, svojej manželke vysvetľoval: „Miláčik, zabudol som sa zohnúť.“ (Honey, I forgot to duck.) Rovnaké slová použil o 55 rokov neskôr prezident Ronald Reagan.

„Všetci v sebe mali obrovskú zlosť. Jake LaMotta, Henry Armstrong, Carmen Basilio, Sugar Ray Leonard. Ale najviac z nich Jack Dempsey. Všetci títo chlapi ti dali vedieť, že ťa chcú zabiť, že od teba znesú bitku a prídu pri nej aj o zmysly, len aby ti to aj hneď vrátili. Ale Dempsey? Ten ťa chcel zmrzačiť. Nechcel ťa zabiť. Chcel, aby si trpel. Chcel ti roztrhnúť oko, zničiť ti líce a bradu. To je vec, ktorú som sa naučil od pána Dempseyho. A verím, že som sa ju naučil dobre,“ povedal podľa denníka The Guardian Mike Tyson.

Jack Dempsey, ktorého spomínal, patrí k boxerskej elite. Magazín Ring ho zaradil medzi desiatich najlepších bojovníkov dejín, po prvej svetovej vojne sa stal ikonou Spojených štátov amerických. Fanúšikovia ho zbožňovali, lebo sa spoliehal na vlastnú agresivitu.

Zároveň bol mužom, ktorý box posunul na vyššiu úroveň – jeho bitky trhali rekordy z hľadiska návštevnosti aj zárobkov. Slávny bejzbalista Babe Ruth v tom období zarábal 80-tisíc dolárov za sezónu.

Keď Ruthovi niekto vytkol, že zarába viac ako prezident Herbert Hoover, odpovedal:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ring

Príbehy najvýznamnejších boxerov histórie.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie