Denník N

ISIS bombardujú už rok, výsledkom je pat. Dá sa nad Islamským štátom vyhrať?

Okrem leteckých útokov dnes spojenci v Iraku trénujú nových vojakov. Foto - TASR/AP
Okrem leteckých útokov dnes spojenci v Iraku trénujú nových vojakov. Foto – TASR/AP

Mal by Západ vyslať do Iraku a Sýrie pozemné vojská, aby porazili bojovníkov Islamského štátu? Nie je to dobrý nápad, zhodujú sa viacerí stratégovia a diplomati.

V piatok uplynie presne rok, odkedy koalícia pod vedením Spojených štátov začala ďalšiu vojenskú misiu v Iraku. Na rozdiel od predchádzajúcej vojny, ktorá sa oficiálne skončila v roku 2011 stiahnutím posledných amerických pozemných vojsk, dnes spojenci útočia len zo vzduchu. Ich nepriateľom je Islamský štát.

Podľa denníka Guardian odvtedy spojenci uskutočnili takmer 6-tisíc vzdušných misií. Analytici sa však nezhodujú, či letecké útoky Islamský štát skutočne oslabili.

Čo by teda dnes najviditeľnejšiu islamistickú skupinu na svete, ktorá ovláda časť územia v Sýrii či Iraku, pôsobí v Líbyi a inšpiruje stovky zahraničných bojovníkov, mohlo zastaviť? Vyriešil by to pozemný útok, ako naznačujú niektorí svetoví lídri či vojenskí stratégovia?

Vojenské riešenie nie je všetko

John Allen, bývalý veliteľ spojeneckých vojsk v Afganistane, ktorý je dnes poradcom amerického prezidenta v boji s ISIS, nesúhlasí. Hovorí, že proti Islamskému štátu treba bojovať niekoľkými spôsobmi.

„Nie je to len o vojenských akciách. Musíme im zastaviť prílev peňazí a zahraničných bojovníkov a musíme tiež bojovať proti ich propagande. Ak sa obmedzíme len na niektoré z týchto krokov, ISIS bude problémom ešte veľmi dlho,“ povedal Allen v júni pre Denník N.

Pred vyslaním pozemných vojsk – minimálne do Iraku – varuje aj Ján Kubiš, ktorý je dnes šéfom misie OSN v Iraku.

„Boh ochraňuj každého, kto si chce takýto scenár skúsiť,“ tvrdí Kubiš. Podľa neho by návrat cudzích vojsk viedol k tomu, že by oblasť znova explodovala.

Yazidi Kurdish women hold posters and banners during a protest against the Islamic State group's invasion on Sinjar city one year ago, in Dohuk, northern Iraq, Monday, Aug. 3, 2015. Thousands of Yazidi Kurdish women and girls have been sold into sexual slavery and forced to marry Islamic State militants, according to Human Rights organizations, Yazidi activists and observers. (AP Photo/Seivan M.Salim)
Yazidi Kurdish women hold posters and banners during a protest against the Islamic State group’s invasion on Sinjar city one year ago, in Dohuk, northern Iraq, Monday, Aug. 3, 2015. Thousands of Yazidi Kurdish women and girls have been sold into sexual slavery and forced to marry Islamic State militants, according to Human Rights organizations, Yazidi activists and observers. (AP Photo/Seivan M.Salim)

Allen aj Kubiš sa zhodujú, že letecké útoky proti islamistickej skupine, ktorá na časti územia Iraku a Sýrie vytvorila kalifát – akýsi štátny útvar vychádzajúci z pôvodného učenia islamu, ktorého cieľom je rozšíriť učenie islamu do okolitého sveta –, sú len časť stratégie. Na skutočný úspech treba pracovať s miestnymi vládami a milíciami, ktoré spája odpor proti ISIS.

„Útoky zo vzduchu nám majú pomôcť získať čas, aby sme mohli spraviť iné veci. Napríklad vytrénovať irackú armádu, pracovať s Kurdmi a vyzbrojiť ich, aby svoju krajinu mohli oslobodiť oni sami,“ vysvetľuje Allen.

Spája ich len odpor k ISIS

V Iraku, kde Islamský štát ovláda dôležité mestá ako Mosul, Fallúdža či Ramádí, je však problémom aj sektársky konflikt medzi šiitmi a sunnitmi, dvoma najväčšími vetvami islamu. Väčšina Iračanov sú šiiti a bývalý premiér Nourí Malíkí to dal miestnym sunnitom pocítiť. Preto väčšina z nich nástup Islamského štátu pôvodne vítala.

„Veľká časť z nich pôvodne ISIS považovala za akúsi vyvažujúcu silu, ktorá mala zastaviť postup šiitskych milícií. Niektorí z nich tomu aj stále veria, no nestretol som ani jedného, kto žil pod vládou Islamského štátu a ešte stále si myslí, že je to dobrá myšlienka,“ hovorí vyslúžilý americký generál, ktorý bol v rokoch 2006 až 2008 zástupcom veliteľa spojeneckých vojsk v provincii Anbar.

Väčšinu tam tvoria sunniti a práve v tých časoch sa spojencom podarilo presvedčiť miestnych lídrov, aby prestali bojovať proti irackej, väčšinovo šiitskej vláde.

Presne o to sa už niekoľko mesiacov pokúša aj nový iracký premiér Haider Abadí. Ako však upozorňuje Kubiš, snahy o zmierenie irackých šiitov a sunnitov idú len veľmi pomaly.

„Ak to takto bude pokračovať, tak to bude voda na mlyn pre Islamský štát. Lebo hrozí, že časť sunnitov si povie, že nemá iné východisko, ako podporovať síce brutálnych islamistov, ale takých, pod vládou ktorých vie aspoň trochu žiť,“ tvrdí slovenský diplomat.

Situáciu zhoršuje aj fakt, že v Iraku aj Sýrii majú regionálne mocnosti ako Saudská Arábia, Irán či Turecko rôzne záujmy.

Všetkých spája odpor k Islamskému štátu, no tam sa zhoda končí. Saudská Arábia (kde väčšinu tvoria sunniti) sa bojí vplyvu Iránu, ktorý podporuje šiitske milície v Iraku či režim prezidenta Bašara Asada v Sýrii. Turecko má zas problém s Kurdmi, ktorí proti ISIS úspešne bojujú v oboch krajinách. A keďže za rozmach Islamského štátu môže predovšetkým chaos v oboch krajinách, bez lepšej diplomacie sa situácia tak skoro nezlepší.

Turecko koncom júla začalo dlho očakávanú vojenskú misiu. Okrem ISIS však bombarduje aj Kurdov. Foto - TASR/AP
Turecko koncom júla začalo dlho očakávanú vojenskú misiu. Okrem ISIS však bombarduje aj Kurdov. Foto – TASR/AP

Najlepšia zo zlých možností

Americké tajné služby koncom júla vyhlásili, že ani po roku intenzívneho bombardovania na tom nie je Islamský štát o nič horšie ako predtým.

No Graeme Wood z časopisu Atlantic ešte v marci upozornil, že aj patová situácia môže byť pre ISIS problém. Podľa islamskej ideológie, na ktorej ISIS funguje, musí totiž vodca kalifátu územie neustále rozširovať.

„S každým ďalším mesiacom, keď sa Islamskému štátu nedarí zabrať nové územie, čoraz menej pripomína dobyvateľský štát proroka Mohameda, a čoraz viac vyzerá len ako zlyhávajúci blízkovýchodný štát, ktorý svojim ľuďom nedokáže zabezpečiť prosperitu,“ napísal Wood. Súčasnú stratégiu preto označil za „najlepšiu zo zlých vojenských možností“.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie