Denník N

Od pitevného stola po oficiálne štatistiky. Sledovali sme, ako sa určuje, či človek zomrel na COVID-19 (+ video)

Foto N - Veronika Folentová
Foto N – Veronika Folentová

V piatok ministerstvo zdravotníctva oznámilo šesť nových úmrtí na COVID-19. Išlo o ľudí, ktorí zomreli počas septembra. Denník N sa bol pozrieť na patológii v Bratislave, aby videl, prečo tak dlho trvá, kým sa určí, že človek zomrel na COVID-19.

Upozornenie: Niektoré zábery nie sú vhodné pre citlivé povahy.

Výťahom, ktorým sa presúvame na prízemie, pred chvíľou prenášali mŕtveho človeka. Podrobia ho pitve, aby zistili, či zomrel na koronavírus. V pitevni na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského takto preverujú viaceré úmrtia. V piatok potvrdili šesť nových.

Pitevňa pôsobí strašidelne. Všetky steny sú pokryté kachličkami, človek sa cíti ako v nemocnici. Umocňuje to aj silný zápach dezinfekcie. Svieti umelé svetlo, okná sú zatemnené. Na stĺpe je zavesená kostrička v zelenom krvavom plášti. Pripomína patológov, ktorí tu hodiny zisťujú príčiny úmrtí.

Na striebornom nerezovom stole leží telo muža. Patológ Michal Palkovič má so svojím tímom zistiť, či zomrel na koronavírus. Ak áno, pribudne do oficiálnych štatistík. Do nedele 4. októbra potvrdili 55 úmrtí na COVID-19. Počty úmrtí aj infikovaných ovplyvňujú, ako sa verejnosť a politici k pandémii stavajú. Keď stúpajú, prijímajú sa protiopatrenia; keď klesajú, opatrenia sa rušia.

Video z patológie: Mŕtvych s koronavírusom pribúda a sú mladší
Autorky: Veronika Folentová, Martina Koník

V posledných týždňoch prudko stúpal počet infikovaných, prejavilo sa to už aj na počte úmrtí. „Za posledných desať dní dramaticky narástol počet ľudí, ktorí zomreli s podozrením na COVID alebo boli koronavírus pozitívni a zomreli,“ hovorí Palkovič. „Posledné tri týždne sa to zvyšuje a posledných desať dní je to vážne,“ hovorí.

Stále nevedia, koľkí z nich zomreli na COVID-19, ale

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie