Denník N

Núdzový stav

Ľuďom, ktorých prínos pre spoločnosť je nepopierateľný, tá istá spoločnosť dáva štempeľ zločinca za fajčenie sušenej rastliny.

Autor je spisovateľ

Keď sa Robo vtedy vybral k Legionárom, iste netušil, že domov sa viac nevráti a nasledujúce mesiace bude tráviť vo vyšetrovacej väzbe. Že pre pár gramov, ktoré mu našli pri policajnej razii, bude dvadsaťtri hodín zavretý v cele s ďalšími tromi zaistenými. A po dvadsiatich mesiacoch mu oznámia, že veľkú časť produktívneho veku strávi v base.

Dvanásť a pol roka pre človeka, ktorý nikomu neublížil, je očividný nezmysel. Prípad logicky vzbudil verejné pohoršenie a priniesol tému dekriminalizácie opäť raz na pretras.

Aj najväčší odporca drog snáď chápe, že za zabitie človeka nemôže byť nižší trest než za fajčenie sušenej rastliny. A to ani v prípade ikskrát opakovaného porušenia zákona zo strany inhalujúceho. Logika nepustí – fajčením trávy nikomu inému neublížim, kopancami do hlavy áno.

Našu dnešnú drogovú legislatívu však nestvoril rozum, ale ideológia. Ideológia totálnej vojny proti drogám, reprezentovaná predovšetkým pánmi Palkom a Lipšicom. Žiada sa dodať, ideológia už v tom čase páchnuca naftalínom. Výsledkom sú zbytočne ničené životy. Košičan Robo totiž, samozrejme, nie je jediný.

Normálne uvažujúci človek vie, že trestať fajčiarov trávy za to, že fajčia trávu, je sprostosť. Zďaleka nejde len o mladých, ako sa často ozýva. Húlia predsa aj staršie vekové kategórie.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dekriminalizácia marihuany

Komentáre

Teraz najčítanejšie