Denník N

Marian Kotleba zrušil medzinárodný festival

Banskobystrickému županovi sa nepáči súčasný tanec. Foto – Divadlo Štúdio tanca
Banskobystrickému županovi sa nepáči súčasný tanec. Foto – Divadlo Štúdio tanca

Banskobystrický župan odmieta podpísať grant z ministerstva kultúry, ktorý získalo Divadlo Štúdio tanca. To nebolo schopné pokračovať v prípravách festivalu a ohrozená je aj jeho vlastná budúcnosť.

V októbri sa mal konať 11. ročník Dní tanca. Tento medzinárodný festival organizuje divadlo Štúdio tanca v Banskej Bystrici a doteraz nič nenasvedčovalo tomu, že má ohrozenú budúcnosť. Naopak. Grantová komisia ministerstva kultúry na projekt schválila 20-tisíc eur. Proti festivalu, aj proti celému divadlu sa však postavil jeho zriaďovateľ – Banskobystrický samosprávny kraj.

Veľa peňazí a morálne aspekty

„Približne v polovici júla sme sa dozvedeli, že predseda Banskobystrického kraja, pán Marian Kotleba nepodpísal naše zmluvy na čerpanie grantov. Keď sme sa snažili získať vysvetlenie, od riaditeľa úradu sme sa dozvedeli, že naše divadlo dostáva od ministerstva veľa peňazí a že to nie je v poriadku,“ hovorí riaditeľka Štúdia tanca Zuzana Hájková.

Keďže dotácia z ministerstva tvorí hlavnú časť rozpočtu akcie, divadlo nebolo schopné pokračovať v prípravách festivalu a nakoniec ho muselo zrušiť. Tým sa zo záležitosti v Banskej Bystrici stala medzinárodná blamáž. Partnermi tohto ročníka festivalu boli totiž aj švajčiarske veľvyslanectvo a nadácia Pro Helvetia.

Oficiálne stanovisko župy sa nám od stredy nepodarilo získať. Zatiaľ jediné vyjadrenie poskytla pre RTVS: „Podpísanie, respektíve nepodpísanie dotačných zmlúv je v plnej kompetencii Mariana Kotlebu. Pri posudzovaní hodnotí nielen finančné, ale aj morálne aspekty predkladaných projektov.“

Nejde len o festival

Cez Banskobystrickú župu sa k divadlu nedostali ani granty z ministerstva, ktoré sa týkajú celoročných projektov divadla. „Zadržaním ďalších finančných prostriedkov  z projektov, ktorých realizácia bežala už v prvom polroku 2015,  je bytostne ohrozená aj samotná prevádzka,“ píše sa vo vyhlásení divadla. Zuzana Hájková tvrdí, že župan vystúpil proti divadlu už na prvom zastupiteľstve po voľbách.

Podľa hovorcu ministerstva kultúry Jozefa Bednára bola zatiaľ uvoľnená len časť prostriedkov, no ministerstvo nemá možnosť tlačiť na samosprávny kraj, aby ich presunul na účet organizácie vo svojej pôsobnosti. Dotácia je však viazaná účelovo, to znamená, že ak sa nevyužije na konkrétny projekt, musí sa vrátiť.

Ku kauze už zaujalo stanovisko aj Slovenské centrum AICT, ktoré je národným členom Medzinárodnej asociácie divadelných kritikov. V otvorenom liste vyzýva Mariana Kotlebu, aby prehodnotil svoje rozhodnutie a podpísal grantové zmluvy.

„Považujeme za neprípustné, aby ste z Vašej pozície spochybňovali rozhodnutie ministra kultúry vytvorené na základe odporúčaní renomovaných odborníkov a odborníčok, a svojvoľne pristupovali k prideľovaniu financií,“ napísali kritici. Upozorňujú, že v opačnom prípade vzniká „nebezpečný precedens, ktorý by viedol k neodbornému rozhodovaniu o existencii kultúrnych inštitúcií, ktorých činnosť je významná nielen na regionálnej úrovni“.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie