Denník N

Najlepšia freediverka všetkých čias sa stratila v mori

Po prvých pätnástich metroch prestane pôsobiť vztlak a človek už len voľne padá do hĺbok. Foto – archív N. Molchanovovej
Po prvých pätnástich metroch prestane pôsobiť vztlak a človek už len voľne padá do hĺbok. Foto – archív N. Molchanovovej

Freediverka Natalia Molchanovová bola jedinou športovkyňou, ktorá sa dokázala vyrovnať najlepším mužom. Z posledného ponoru sa nevrátila.

V nedeľu minulý týždeň sa stratila v mori neďaleko španielskeho ostrova Ibiza Natalia Molchanovová. V ten deň sa nepotápala pre rekordy, len pre zábavu. Plávala bez plutiev v hĺbke 30 až 40 metrov – na jej pomery veľmi miernej. Dvaja ďalší freediveri boli s ňou.

Keď sa Natalia nevynorila na hladinu už príliš dlho, najprv sa ju pokúšali hľadať sami, neskôr privolali pomoc rádiom. Prišli člny, helikoptéra, pátranie trvalo až do tmy. A potom pokračovalo v pondelok.

V utorok sa do hľadania zapojila robotická ponorka schopná skúmať vodu do hĺbky päťsto metrov, no Nataliu neuvidela. Večer pátranie zastavili a jej syn Alexej vyhlásil Nataliu Molchanovovú, bezkonkurenčne najlepšiu freediverku všetkých čias, za pravdepodobne mŕtvu.

„Zdá sa, že už zostane v mori. Myslím si, že by sa jej to takto páčilo,“ povedal.

Natalia so synom Alexejom - dvojnásobným majstrom sveta a rekordérom v konštantnej váhe s plutvami (hĺbka 128 metrov). FOTO - ARCHÍV N. MOLCHANOVOVEJ
Natalia so synom Alexejom – dvojnásobným majstrom sveta a rekordérom v konštantnej váhe s plutvami (hĺbka 128 metrov). Foto – archív N. Molchanovovej

101 metrov

Je jún 2013 a Natalia čaká na štart s ostatnými finalistkami v belehradskom bazéne. Hneď po štarte vidno, že tieto preteky sú tichšie než tie, ktoré poznáme z plaveckých olympiád. Kamera je pod hladinou, nepočuť špliechanie vody.

Natalia pláva ako tretia, ale v tejto súťaži nejde o poradie alebo o čas – ide o vzdialenosť, ktorú prepláva pod vodou na jeden nádych.

Keď sa odrazí od okraja bazéna, pláva prvých pätnásť metrov vlnivým delfíním štýlom s rukami vystretými pred hlavou. Až v druhej polovici bázena – v Belehrade sa plávali 25-metrové dĺžky – do plávania zapojí ruky. Stačia dva zábery a plavkyňa je na konci bazéna a robí otočku.

Svetový rekord v dynamickej apnoe bez plutiev (182 metrov)

Natalia upláva dohromady sedem dĺžok a kúsok. Presne 182 metrov. Prekonáva ženský svetový rekord – svoj. Vo freedivingu je osem disciplín, v siedmich z nich drží rekordy Natalia. Najčerstvejší je z mája tohto roka. V Červenom mori blízko egyptského Dahabu sa ponorila na jeden nádych bez plutiev do hĺbky 71 metrov. Keď sa v roku 2011 ponárala s plutvami, dosiahla hĺbku 101 metrov. Je jedinou ženou, ktorá prekonala stometrovú hranicu.

Ruská mašina

Podobne ako mnohí freediveri bola aj Natalia najskôr plavkyňou. Ale kým iní prechádzajú od jedného športu k druhému plynule, Natalia skončila s plávaním a dala si dvadsaťročnú prestávku. Venovala sa rodine, okrem Alexeja aj dcére Oksane.

V štyridsiatke sa vrátila k tréningom. Najprv plávala, potom sa začala potápať. Od roku 2003 súťažne. Na majstrovstvách sveta v Moskve v tom roku vytvorila národný rekord a v tom istom roku aj svoj prvý svetový rekord, keď pri svojom druhom súťažnom vystúpení v živote preplávala s plutvami v bazéne 150 metrov.

Svetový rekord v disciplíne „free immersion“ (potápanie bez pomôcok po lane): 91 metrov (vo videu od času 1:50)

Odvtedy nazbierala Natalia dvadsať sólových zlatých medailí z majstrovstiev sveta a 41 svetových rekordov. Ak by sa aj našla v nejakom ženskom športe rovnako dominantná pretekárka, len ťažko by mohla svoje výkony porovnávať s mužmi. Vo freedivingu to vďaka Natalii – alebo aj „ruskej mašine“, ako ju zvykli volať – neplatí. V roku 2011 zvíťazila v disciplíne nazývanej statická apnoe, pri ktorej človek len leží na hladine dolu tvárou a snaží sa tak čo najdlhšie vydržať, časom 9 minút a dve sekundy. Okrem toho, že to bol – dodnes platný – nový svetový rekord, bol to čas, ktorým by v tom roku získala zlato aj medzi mužmi. Stalo sa jej to dva razy.

Deväť minút a dve sekundy s hlavou pod vodou. Výkon, ktorým by v tom roku zvíťazila aj medzi mužmi.  FOTO - ARCHÍV N. MOLCHANOVOVEJ
Deväť minút a dve sekundy s hlavou pod vodou. Výkon, ktorým by v tom roku zvíťazila aj medzi mužmi. Foto – archív N. Molchanovovej

Nesústredená pozornosť

Práve po jednom takomto výkone Natalia na svojom Facebooku napísala, že deväťminútovú hranicu pokorila vďaka totálnemu zrelaxovaniu. „Je to celkom iste výsledkom môjho mentálneho tréningu,“ skonštatovala. 

Relax a uvoľnenie sú pre free­diverov kľúčovými časťami tréningov aj príprav na ponory. Uvoľnené telo spotrebuje menej kyslíka, takže si potápač môže dovoliť dlhší pobyt vo vode.

Keďže Natalia bola i teoretička (definovala tréningové metódy, skúmala fyziologické procesy free­diverov, učila na moskovskej vysokej škole telovýchovy a športu), v jej textoch a prednáškach sa dajú nájsť podstatné momenty tohto športu.

Svetový rekord v dynamickej apnoe (v bazéne s plutvami): 237 metrov

Na uvoľnenie pred ponorom využívala metódu ruského psychológa – špecialistu na psychológiu v extrémnych situáciách Olega Bachtiarova, takzvanú dekoncentráciu pozornosti. Zjednodušene je to vedomá snaha človeka vnímať – zrakovo i sluchovo – objekty a deje na okraji zorného pola – nad sebou, za sebou, vedľa seba, a teda poprieť živočíšnu prirodzenosť, ktorá nás naučila sústrediť sa na veci v centre zorného poľa.

Človek sa tým uvedie do stavu podobného meditácii, ale nie je to meditácia v pravom zmysle slova, pretože zmysel pre realitu zostane prítomný. „Tento stav je ideálny na potápanie: spotreba energie je na minime, no súčasne si potápač udržiava kontrolu nad situáciou, zbaví sa emócií, čo je mimoriadne dôležité, pretože emócie zvyšujú spotrebu kyslíka a v kritických momentoch môžu viesť k zlým rozhodnutiam a k panike,“ píše v jednom zo svojich textov Natalia.

Rodina šampiónov: Natalia so synom Alexejom.  FOTO - ARCHÍV N. MOLCHANOVOVEJ
Rodina šampiónov: Natalia so synom Alexejom. Foto – archív N. Molchanovovej

Laika môže zaujať aj jej opis ponoru. Má viacero fáz: začína sa prvými pätnástimi metrami, v ktorých musí potápač silou prekonať pozitívny vztlak, keď ho voda ešte príliš nadnáša. Potom prichádzajú dlhé desiatky metrov voľného pádu – fáza, počas ktorej človek môže byť uvoľnený a šetriť sily. Ďalšia fáza nastane po dosiahnutí cieľového bodu – vtedy sa potápač musí otočiť a silou „vyšliapať“ späť k hladine. Čím je k nej bližšie, tým viac mu pomáha vztlak a posledných pätnásť metrov sa už len nechá vyniesť hore.

Blackout? Žralok?

Kým sa Nataliino telo nenájde, bude jej smrť hádankou. „Dostala blackout? Bol to žralok? Udrelo ju niečo do hlavy?“ špekulovali v New York Times.

Štatisticky vzaté by mohlo ísť o prvú možnosť. Blackout, teda strata vedomia, je najčastejším incidentom pri freedivingu. Vyvolávajú ho prastaré fyziologické procesy v organizme. Keď má telo kriticky málo kyslíka, mozog vypne vedomie, aby predišiel fatálnemu vdýchnutiu vody do pľúc. Sú to posledné sekundy či minúty, ktoré nám ešte príroda dáva, aby sme sa dostali na vz­duch­­. Samozrejme – už len s cudzou pomocou, a práve preto jedno zo základných pravidiel freedivingu znie: nikdy sa nepotápajte sami.

FB_Natalia_nofins_calmata
Natalia Molchanovová: „Keď ideme nadol, nepre­mý­š­ľame, ale chápeme všetko ako jeden celok. Sme zjednotení s celým svetom. Keď začneme premýšľať, oddelíme sa. Nad hladinou je prirodzené premýšľať, vo svojom vnútri máme množstvo informácií. A práve preto potrebujeme občas resetovať. Freediving nám v tom pomáha.“ Foto – archív N. Molchanovovej

Blackout príde bez varovania, nikto necíti, že v nadchádzajúcej chvíli stratí vedomie. Najúspešnejšia slovenská freediverka Katarína Linczényiová už blackout zažila. „Mala som veľmi krásny ponor, ale nepamätám si jeho koniec,“ opísala pre Pravdu. Prebrala sa až na hladine, keď jej ďalší potápači dávali „pusu“.

Mimochodom, Linczényiová zaostáva v potápaní s konštantnou váhou (s plutvami) za Nataliiným hĺbkovým rekordom len o osem metrov.

Natalia nebezpečenstvá tohto športu dobre poznala a často pred nimi varovala stovky potápačov, ktorých trénovala. Medzi pravidlá freedivingu patrí, že potápač vopred nahlási hĺbku, do ktotrej sa ponára, a táto méta platí, aj keby šiel hlbšie. Lenže podľa Natalie by mal každý freedivier viac ako svoj cieľ sledovať vlastné pohodlie a prežívanie ponoru. „Dokonalým príkladom je Martin Štěpánek (skvelý český freediver – pozn. autora): na Cypre oznámil hĺbku 103 metrov, ale obrátil sa na 98 metroch. Láska k sebe samému je dôležitejšia než láska k rekordom,“ napísala Natalia.

Alexej Molchanov: "Zdá sa, že už zostane v mori. Myslím si, že by sa jej to takto páčilo," FOTO - ARCHÍV N. MOLCHANOVOVEJ
Alexej Molchanov: „Zdá sa, že už zostane v mori. Myslím si, že by sa jej to takto páčilo.“ Foto – archív N. Molchanovovej

Super-Natalia

Niekoľkokrát sa s ruskou freediverkou stretol na majstrovstvách sveta slovenský freediver Juraj Karpiš. „Vo svete freedivingu som nepoznal nikoho, kto by trénoval systematickejšie a tvrdšie ako ona. Preto ďaleko vynikala aj napriek svojmu pokročilému veku. V Rusku brali športy vždy vážnejšie. A bola skutočne skromná, čo je v našom športe pomerne výnimočná vlastnosť.“

Ak Nataliu volali „ruskou mašinou“, bolo to výlučne pre jej výkony, nie pre jej charakter. Keď server Deeperblue tento týždeň zverejnil kondolencie ľudí zo sveta vrcholového freedivingu, viacerí opisovali jej dobrosrdečnosť, vyrovnanosť, lásku k prírode a k deťom. „Byť s ňou na jednom ‚ihrisku‘ bola pre mňa pocta, ktorú budem cítiť do konca života,“ povedal Ashley Futural Chapman, aktuálny držiteľ troch svetových rekordov. Nataliino nadanie ju podľa neho zaradilo k športovcom, akými boli Michael Jordan alebo Michael Phelps.

Slová plné rešpektu a uznania zneli aj od ďalších šampiónov tohto mladého športu, ale na záver citujme Daana Verhoevena, slávneho holandského fotografa a kameramana, ktorý sa špecializuje na snímanie freediverov: „O moju najmilšiu spomienku z posledných majstrovstiev sveta sa postarala Natalia hneď po kvalifikácii v statickej apnoe. Dala vyše sedem minút, akoby to nič nebolo. Keď sa poďakovala rozhodcom, vyplávala zo svojej dráhy a niečo zbadala. Videl som, ako to niečo vybrala prstami z vody: bol to topiaci sa hmyz, osušila ho a potom sledovala, ako odletel. Jedna moja časť dúfa, že tam niekde na Ibize existuje niečo ako Super-Natalia, ktoré spraví to isté pre ňu – vytiahne ju z vody a nechá ju zotaviť sa. Iná moja časť však už smúti za stratou našej šampiónky.“

Rekordy Natalie Molchanovovej:

  • Konštantná váha (CWT): 101 metrov

(ponor s konštantnou záťažou s plutvami)

  • Konštantná váha bez plutiev (CNF): 71 metrov

(ponor s konštantnou záťažou bez plutiev)

  • Free immersion (FIM): 91 metrov

(ponor s konštantnou váhou bez pomôcok – po lane)

  • Variabilná záťaž (VWT): 127 metrov

(ponor so závažím, ktoré potápač necháva dole)

  • Statická apnea (STA): 9 minút 2 sekundy

(potápač leží na hladine a nedýcha)

  • Dynamická apnea s plutvami (DYN): 237 metrov

(pláva sa s plutvami v bazéne na vzdialenosť)

  • Dynamická apnea bez plutiev (DNF): 182 metrov

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie