Denník N

Čo hovorí história o tom, ako dlho tu korona zostane

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Ako dlho tu s nami vírus bude, môžeme odhadovať podľa skúseností zo španielskej chrípky pred sto rokmi. Ak to platí, tak vyhliadky nie sú povzbudivé.

Autor je spravodajca Českého rozhlasu

Vznik Československa v októbri 1918 zaznamenal pražský spisovateľ Franz Kafka len okrajovo. Ležal v horúčkach v byte svojich rodičov na štvrtom poschodí Oppeltovho domu na Staromestskom námestí. Trpel tuberkulózou a k tomu mal španielsku chrípku. Chorobu prežil, hoci sa mu raz vrátila a znovu ho pripútala na lôžko. O jeho živote napísal román nemecký spisovateľ Harald Salfellner, ktorý sa kvôli tomu usadil na začiatku deväťdesiatych rokov minulého storočia v Prahe.

Salfellner je lekár, zaoberá sa kultúrnymi dejinami medicíny, a keď už písal o Kafkovi, dostal sa k epidémii. Začal ju skúmať predovšetkým v strednej Európe a napísal ďalšiu knihu Španielska chrípka 1918. Vydal ju presne po sto rokoch, ale vtedy zanikla v záplave iných titulov. Až s príchodom nového koronavírusu prišiel jej čas. Okrem mnohých faktických údajov a množstva dát a čísel autor opisuje, ako dlho španielska chrípka trvala a to môže byť dôležité aj dnes.

(Salfellner sa okrem iného snažil spočítať obete španielskej chrípky, ale nedospel k žiadnym presným záverom. Hoci niektoré krajiny ako napríklad Japonsko, USA alebo aj Československo starostlivo vytvárali štatistiky, zvyšok sveta počítal málo, a z takých oblastí, ako je Afrika alebo Rusko, nie sú vôbec žiadne dáta.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie