Denník N

Múzeum Na čiare: manželia pripravujú expozíciu pašeráctva, prevádzania a života na hranici s Ukrajinou

Linka na nelegálnu výrobu cigariet, budúce múzeum a hranica medzi Slovenskom a Ukrajinou. Foto – Andrej Bán, Rudolf Felšöci a TASR
Linka na nelegálnu výrobu cigariet, budúce múzeum a hranica medzi Slovenskom a Ukrajinou. Foto – Andrej Bán, Rudolf Felšöci a TASR

Video z pašeráckeho tunela ani zvyšky havarovaného vrtuľníka v múzeu východnej hranice asi neuvidíte. Niektoré artefakty nechcú úrady požičať.

Keď sa postavíte doprostred Lekároviec, dedinky na slovensko-ukrajinskej hranici, naskytne sa vám nezvyčajný pohľad. Priamo oproti obecnému úradu stojí zvláštna nepravidelná stavba, akýsi zhluk lodných kontajnerov. Zatiaľ sú prázdne a otvorené.

Teraz na jeseň tu plánovali otvoriť múzeum, ktoré bude dokumentovať život a históriu východnej hranice, ako aj čierny biznis s migrantmi a tovarom rôzneho druhu na deravej hranici. Zatiaľ sa otváranie odkladá. Dôvod? Skostnatenosť úradníkov, korona či hrdosť poniektorých miestnych funkcionárov? Vyberte si.

„Požiadali sme o dotáciu ešte Pellegriniho vládu. Tvárili sa, že ju dajú v plnej výške. Aj chceli, len samoľúbosť niektorých miestnych pohlavárov a názor, že múzeum bude hanbou pre región, nakoniec prevážili. Znížili nám sľúbenú sumu na tretinu, dostali sme 45-tisíc. Ešte najmenej raz toľko by sme potrebovali na dokončenie,“ hovorí Rudolf Felšöci, ktorý s manželkou Vandou združenie zastupuje.

„Už teraz nám však ľudia volajú, aké máme návštevné hodiny,“ dodáva muž s úsmevom.

Artefakty a ponuka od pašeráka

Cvičná otázka: Čo by asi tak mohlo vystavovať múzeum pašeráctva a prevádzačstva? Samozrejme, figuríny známych pašerákov, úplatných policajtov, colníkov či pracovníkov príslušných úradníkov (aj s menovkami) môžeme rovno vynechať.

Aj napriek tomu môže mať takáto expozícia prekvapivo veľa zbierkových predmetov.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie