Denník N

Svoje dnes dosiahne ten, kto najviac kričí, lenže duševne chorí sú ticho, hovorí psychiater Breier

Psychiater Peter Breier. Foto N - Tomáš Benedikovič
Psychiater Peter Breier. Foto N – Tomáš Benedikovič

Odborníci upozorňujú, že hoci počet psychiatrických pacientov počas koronakrízy stúpa, duševné zdravie je u nás stále na vedľajšej koľaji.

Psychiater Peter Breier upozorňuje, že počet psychiatrických pacientov sa počas koronakrízy výrazne zvýšil a do liečby sa vracajú aj takí, ktorí boli už 10 – 15 rokov bez psychiatrickej pomoci.

„Presné čísla vplyvu koronakrízy zatiaľ nie sú, Národné centrum zdravotníckych informácií vydáva štatistiky takmer rok po skončení kalendárneho roka. Ale podľa vyjadrení kolegov sa počet pacientov rapídne zvýšil. Aj podľa údajov z iných krajín sa počet ľudí s psychickými problémami zvýšil o 40 – 50 percent a najviac sú postihnutí mladí ľudia,“ hovorí Peter Breier, ktorý spolupracuje s Ligou za duševné zdravie.

Slovenskí psychiatri majú dlhodobo málo času na vyšetrovanie pacientov. Podľa správy Duševné zdravie a verejné financie, ktorú v máji vypracoval Útvar hodnoty za peniaze, majú psychiatri na vyšetrenie jedného pacienta v priemere 16 minút. Na vyšetrenie sa pritom bežne čaká aj 7 týždňov.

„Myslím si, že tých 16 minút je ešte nadhodnotených, neviem, kto to počítal a akou metodikou. Ja som si urobil vlastný prepočet, očistený o dni dovoleniek a ďalších dní neprítomnosti na pracovisku, ako sú napríklad školenia, semináre, účasť na konferenciách a podobne. Potom tie minúty vyzerajú ešte horšie, je to

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Človek

Koronavírus

    Slovensko, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie