Denník N

Nejde len o nás, korona odhalila veľký problém celej kultúry, tvrdia hudobníci

Foto - Radoslav Kuric
Foto – Radoslav Kuric

Je muzikant a manažér Zuzany Smatanovej, dnes už aj neoficiálny hovorca Slovenskej hudobnej únie, ktorá sa snaží zjednotiť celú scénu od interpretov cez organizátorov až po zástupcov ľudí, bez ktorých by umelci nemohli vystupovať.

Všetkých naštvalo víkendové vyhlásenie premiéra Igora Matoviča o tom, že kultúra už pomoc dostala a teraz žiada peniaze navyše. Už dvadsať organizácií podpísalo otvorený list predsedovi vlády a na 14. októbra pripravujú v Bratislave zhromaždenie s názvom Spolu za kultúru.

„Po polroku už nemáme kam cúvnuť, mnohí z nás sú už na pokraji ekonomického aj psychického kolapsu. A nie je to len problém hudobníkov, list spoločne napísali viaceré organizácie celej kultúrnej obce,“ tvrdí PAVOL SMOLKA.

Všimli ste si istý posun v reakciách ľudí po zverejnení vášho listu? Niektorí už hudobníkov neposielajú vykladať tovar do hypermarketov. Pýtajú sa, prečo ste sa nepripravili na druhú vlnu pandémie a presun do online priestoru.

To je skvelé, pretože to smeruje k ďalším témam, ktoré sa snažíme aj v našich stretnutiach so štátnymi úradníkmi otvárať – napríklad zákon o sponzoringu, ktorý na Slovensku smerom ku kultúre neexistuje. Firmy si nevedia dať podporu kultúrnych aktivít do nákladov v plnej výške, a keďže takáto podpora môže prebiehať iba formou reklamného partnerstva, nie sú nijako motivované takýmto spôsobom kultúru podporovať. Klasická forma sponzoringu je, že celú sumu si spoločnosť dokáže zahrnúť do nákladov. Inými slovami: je to akoby špeciálna motivácia pre firmy „nechávať“ peniaze na Slovensku a rozvíjať napríklad aj kultúrnu infraštruktúru, alebo iné, pre spoločnosť prospešné /aj dobročinné/ aktivity. A online priestor u nás zatiaľ nevieme reálne zobchodovať, vyrábali by sme iba ďalšie straty. Na našom malom trhu nemá šancu ekonomicky fungovať, jediná možnosť, ako ho využiť je cez prostriedky z externých zdrojov. Všetky online koncerty na jar boli iba o tom, že interpreti na vlastné náklady chceli byť s fanúšikmi. Poslať odkaz, že na nich stále myslia a aby sa netrápili počas karantény, tak im zahrajú. Jednou z minima výnimiek bolo partnerstvo s obchodným reťazcom, ten však len presunul svoje peniaze pôvodne vyčlenené na kampane k majstrovstvám sveta v hokeji, ktoré sa zrušili, na inú aktivitu.

Zákon o sponzoringu je témou volebného programu vládnej strany, teraz sú však podľa vás najdôležitejšou témou kompenzácie pre kultúru. Doposiaľ jedinou priamou formou podpory sú štipendiá na tvorbu, cez ktoré Fond na podporu umenia prerozdelí 9,5 milióna eur, no peniaze sa reálne začnú vyplácať najskôr koncom novembra. To bol hlavný dôvod, prečo ste sa rozhodli napísať otvorený list?

Za posledné dva týždne sme boli svedkami viacerých vyhlásení pána premiéra ku kultúrnej obci. Najskôr bolo jeho silné posolstvo, že nenechá kultúru a šport zahynúť. Potom prišlo otváranie a zatváranie akcií a podujatí, vyhlásenie, že šport a kultúra budú odškodnené, a nakoniec prišiel rozhovor s Sobotných dialógoch v rozhlase, kde sme sa dozvedeli, že kultúra už podporu dostala a teraz chce ďalšie peniaze nad rámec pomoci iným. Na to už sa nedalo nereagovať. Celá kultúrna obec vníma tieto veci

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Rozhovory

    Kultúra

    Teraz najčítanejšie