Denník N

Bežec päťdesiatnik: Technika? Hlavne sa nezraňte, aj Zátopek behal škaredo

Ľubomír Hrčka. Foto N – Peter Kováč
Ľubomír Hrčka. Foto N – Peter Kováč

Keď behá, má čas rozmýšľať nad stratégiami svojich firiem. „Počas jedného 20-kilometrového behu som prišiel na to, prečo mi doma nefunguje kotol, a po návrate som ho opravil,“ smeje sa Ľubomír Hrčka z klubu Run For Fun.

Rozhovor so štvrtým mužom na majstrovstvách Európy v behu na 1 500 metrov v kategórii masters vám prinášame v spolupráci s podcastom Vykroč.

V rozhovore sa dozviete aj:

  • ako sa po 14 rokoch „na gauči“ vrátil k behaniu a utvoril slovenské seniorské rekordy,
  • čo mu pomohlo stať sa rýchlejším bežcom,
  • akú formu regenerácie odporúča,
  • čo si myslí o skutočnosti, že naša bežecká populácia dosahuje v priemere horšie výsledky ako ich rovesníci v 60. až 80. rokoch 20. storočia,
  • čo si myslí o správnej technike behu.

Dlho ste nevedeli zlepšiť svoj osobný rekord v behu na 10 km. Neskôr ste ho v Majcichove výrazne posunuli o takmer 3 a pol minúty na 34:42 min. Čo by mali zmeniť všetci tí, ktorí síce nejako behajú (a väčšinou sa zameriavajú na stabilný počet kilometrov v strednej intenzite), ale roky sa nevedia zlepšiť?

Výrazné zlepšenie je možné dosiahnuť najmä u začiatočníkov, ktorí začali pravidelne, aj keď nekoncepčne behávať. Najskôr u nich nastane výrazný progres, neskôr sa však dostanú do stavu, keď sa ďalej v čase posunúť nevedia, prípadne ich to už nemotivuje, lebo nevedia, ako ďalej. Vtedy je dôležité, aby sa poradili s niekým, kto má skúsenosti so systematickejším trénovaním, či už so skúsenejším bežcom, alebo s trénerom. V mojom prípade stačil systematický tréning na výkony okolo 37 až 38 minút na 10 km pri veku 40 – 45 rokov, čo nie je zlé, ale ďalej som sa dostať nevedel.

Neskôr sa mi to však podarilo, a keď sme to spolu s trénerom Štefanom Merešom spätne analyzovali, dospeli sme k záveru, že to pravdepodobne spôsobila zmena v mojom stravovaní. Nebol som obézny a nemal sklon k nadváhe, ale vekom dochádza k zmene metabolizmu. Človek má vo vyššom veku iné nutričné potreby, inak spaľuje, inak organizmus reaguje na tréning a to všetko je dôležité vziať do úvahy. Ja som nikdy stravovanie špeciálne neriešil, vždy som bol chudý a v zásade to stačilo. Ale potom, keď som rozmýšľal, čo sa v tréningovom procese dá ešte vylepšiť, tak sme skúsili upraviť stravovanie a zdá sa, že práve to bola tá zásadná vec na ceste k zlepšeniu môjho výkonu.

Čo presne ste vo svojich stravovacích návykoch zmenili?

Vo vyššom veku som výrazne obmedzil

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Radíme športovcom

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie