Denník N

Lieky na depresiu berie už od štrnástich, pomáha jej psychoterapia, ktorú si mnohí nemôžu dovoliť

Ilustračné foto – Flickr/this is me
Ilustračné foto – Flickr/this is me

Zuzana má 34 rokov a diagnózu F338. Teda recidivujúcu depresívnu poruchu. Psychiatrické lieky berie už od štrnástich.

Dlhý čas netušila, že s depresiami jej môže pomôcť aj psychoterapia a nielen lieky. Roky navštevovala psychiatrov, ktorým len zaklopala na dvere a oni jej vypísali ďalší recept.

„S prvou psychoterapiou som začala takmer pred desiatimi rokmi, keď sa o duševnom zdraví začalo viac hovoriť. Uvedomovala som si, že antidepresíva ma síce udržujú v chode, ale moje problémy neriešia. Našla som si psychológa, ale nesadli sme si, nefungovalo to,“ hovorí Zuzana.

Od roku 2015 chodí na terapiu k súkromnému psychiatrovi a stretnutia s ním jej pomáhajú. Psychoterapia je však drahá a poisťovne ju na rozdiel od liekov uhrádzajú v oveľa menšej miere.

Zuzana platí za jedno 45-minútové sedenie u psychiatra 75 eur. Pri psychoterapii sa odporúča stretnutie raz týždenne, takže jej náklady na duševné zdravie sú 300 eur mesačne. Ročne ide o sumu takmer štyritisíc eur.

Hoci psychoterapia patrí k oficiálnym liečebným postupom a je dokonca odporúčaná ako prvá voľba pri množstve duševných porúch, akými sú napríklad úzkosti alebo ľahšie depresie, prístup k nej je na Slovensku pomerne zložitý.

Pre Zuzanu je terapia, okrem bývania, najväčšou časťou jej mesačných nákladov. „V týchto dňoch sa mi pokazila práčka, reálne premýšľam, z čoho zaplatím novú,“ hovorí. Nebyť finančnej rezervy, ktorú má vďaka dedičstvu, pravdepodobne by si terapiu dlhodobo nemohla dovoliť. Ak by však prišla o prácu alebo sa rozhodla mať dieťa, zrejme bude musieť s terapiou skončiť.

Špecialistov je málo a nestíhajú

S dostupnosťou psychoterapie na Slovensku nemá problém len Zuzana. Existuje niekoľko prekážok, ktoré vo svojej štúdii tento rok opísala analytička Lucia Grajcarová z Útvaru hodnoty za peniaze.

Zistila, že priemerná čakacia lehota u psychiatrov na Slovensku je viac ako sedem týždňov a v niektorých regiónoch aj niekoľko mesiacov.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie