Denník N

Manuál pre rodičov: Spolužiak vášho dieťaťa má koronavírus. Čo teraz? Čo urobí škola a hygiena?

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Pripravili sme manuál pre rodičov detí, v ktorých škole sa vyskytne prípad koronavírusu. Rady a postupy sme dali dohromady v spolupráci s epidemiologičkou Alexandrou Bražinovou a pediatričkou Elenou Prokopovou.

Koronavírus zapríčinil, že do školy nešlo už vyše 29-tisíc detí, vyplýva z údajov ministerstva školstva zo stredy. Ide o 3,35 percenta všetkých žiakov na Slovensku. Za týždeň teda počty stúpli o polovicu. Najviac detí ostalo doma v okresoch Bardejov, Bratislava, Nitra, Martin a Prešov.

Kým ešte pred týždňom bolo na Slovensku zatvorených 47 škôl, v stredu ich počet stúpol na 75. Najviac z nich je opäť v Bardejove – 13. Ďalej je zatvorených 620 tried po celom Slovensku.

Prehľad situácie v školách po okresoch. Zdroj – minedu.sk
Prehľad situácie v školách po okresoch. Zdroj – minedu.sk

Čoraz viac rodičov sa dostáva do situácie, že v škole ich detí je niekto podozrivý alebo infikovaný koronavírusom. Čo majú rodičia vtedy robiť? Môžu ísť do práce a súrodenci ďalej chodiť do školy? Kto pôjde na testovanie?

Najpresnejšie informácie vám má vždy poskytnúť riaditeľ školy, ktorý komunikuje s regionálnymi hygienikmi. Postup sa môže v jednotlivých mestách a regiónoch mierne líšiť – riaditeľ aj regionálny hygienik sa rozhodujú podľa charakteru nákazy alebo aj epidemiologickej situácie v konkrétnom meste či škole.

Takto vyzerá najčastejšie postup škôl a Regionálneho úradu verejného zdravotníctva.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Školstvo

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie