Denník N

Poradca Helmuta Kohla: Bolo mi jasné, že nastala správna chvíľa Nemecko zjednotiť

Horst Teltschik (vpravo) s kancelárom Helmutom Kohlom. Foto - Wikimedia Commons/Bundesarchiv
Horst Teltschik (vpravo) s kancelárom Helmutom Kohlom. Foto – Wikimedia Commons/Bundesarchiv

Zjednotenie Nemecka sa s tridsaťročným odstupom zdá ako logické vyústenie revolučných udalostí roku 1989.

Všetko však mohlo byť úplne inak, hovorí v rozhovore pre český Deník N Horst Teltschik, ktorý stál ako najbližší poradca pri kancelárovi-zjednotiteľovi Helmutovi Kohlovi.

V strategických úvahách počítali v Bonne s tým, že zjednocovanie bude trvať niekoľko rokov. Nakoniec na to mali len pár mesiacov.

„Celý rad krízových faktorov mohol zjednotenie Nemecka okamžite ukončiť. Preto bolo dobré a správne využiť každú príležitosť a vykonať zjednotenie tak rýchlo, ako to bolo možné,“ spomína Teltschik na udalosti, ktoré vyvrcholili spojením oboch nemeckých štátov 3. októbra 1990.

Spomeniete si, kedy zjednotenie Nemecka prestalo byť len želaním a začalo byť cieľom, ktorý možno uskutočniť?

V lete roku 1989 som predpokladal, že dramatické zmeny v Sovietskom zväze, Gorbačovova reformná politika – perestrojka a glasnosť –, demokratizácia Poľska, rozhodnutie Maďarska otvoriť hranice, že to všetko musí mať nejaký vplyv aj na NDR.

Na začiatku leta, 6. júla, som dal novinám Bonner Generalanzeiger rozhovor, v ktorom som povedal, že nemecká otázka bude opäť na programe dňa medzinárodnej politiky. Vtedy som bol za tento výrok veľmi kritizovaný.

Helmut Kohl mal na vec rovnaký názor ako vy?

Z toho, čo som povedal, Kohl radosť nemal. Spolupracoval som s ním ako poradca prakticky už od roku 1970. Poznali sme sa teda veľmi dobre.

Rozhodnutie, že nadišiel správny čas usilovať sa o nemecké zjednotenie aj prakticky, sme s Kohlom urobili spoločne až s pádom Berlínskeho múru. Cieľu zjednotiť krajinu sa Kohl nikdy nevzdal. Ale tá pravá chvíľa uskutočniť ho nadišla až po tom, čo padol múr.

21. novembra 1989 ste u seba v kancelárii prijali Nikolaja Portugalova, člena ústredného výboru sovietskej komunistickej strany. Čo vám priniesol?

Portugalova som dobre poznal. Podľa neho som odhadoval, aký vietor z Moskvy fúka. Vždy som mal dojem, že mi opisuje, aké sú postoje sovietskeho vedenia voči Nemecku.

Prišiel za mnou do kancelárie a bol veľmi tajomný. Povedal mi, bez toho, aby uviedol konkrétne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

História

Nemecká ekonomika

Olaf Scholz

Rozhovory

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie