Denník N

Riaditeľ základnej školy: Boli sme v červenej fáze a nevedel som sa dovolať hygienikom

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

V Cirkevnej základnej škole Narnia si prešli v septembri červenou fázou, pretože dvaja žiaci mali pozitívny test na koronavírus. V krízovej chvíli sa však riaditeľ Roman Baranovič nevedel dovolať na regionálny úrad verejného zdravotníctva a od viacerých škôl vie, že majú podobnú skúsenosť.

Riaditeľ bez konzultácie s hygienikmi nevedel odpovedať na otázky rodičov: Kto má ísť do karantény? Môžeme ísť do práce? Kto musí byť testovaný? Podľa Baranoviča by mali mať školy vlastný kanál na regionálnych hygienikov, pretože bežné linky sú zahltené telefonátmi rodičov.

Od 1. októbra ste v zelenej fáze, prešli ste si aj červenou. Máte teraz v škole pokoj?

Pokoj? To sme mali, aj keď sme boli v červenej fáze. S koronavírusom máme stále spojenú nejakú prácu. Aj keď sme v zelenej fáze, tak sa ozývajú rodičia, ktorí sa ocitajú v role úzkeho kontaktu. To si evidujeme, aby sme takéto deti mali podchytené.

Ako často sa vám ozývajú takéto prípady?

Každý týždeň sa nájde zopár prípadov, napríklad rodič, ktorý má v kancelárii pozitívne testovaného kolegu. Zvyčajne toto dieťa prestane chodiť do školy a my si len poznačíme, že matka čaká na výsledok testu. Potom sa zvyčajne dieťa do školy vráti.

Koľko prípadov koronavírusu ste mali doteraz v škole?

Išlo o dvoch žiakov nášho elokovaného pracoviska v Pezinku. Rodičia nám telefonovali, že obe ich deti sú pozitívne a ostávajú doma. Museli sme teda spustiť červenú fázu, na ktorú sú naviazané procesy dané ministerstvom školstva. Súčasťou toho bolo oslovenie všetkých rodičov spolužiakov daných detí. A tiež sme sa museli spojiť s regionálnymi hygienikmi, čo však nebolo také jednoduché.

V septembri ste sa sťažovali, že sa neviete dovolať na RÚVZ. Čo sa stalo? 

V manuáli od ministerstva školstva sa píše, že postup máme koordinovať s RÚVZ, tak sme sa tam snažili dovolať. Bolo to

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Školstvo

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie