Denník N

Neskoro, hodnotí zásah NAKA proti Kulturblogu zástupca rodičov z gymnázia, kde študuje Lívia Garčalová

Milan Školníček. Foto N - Andrej Bán
Milan Školníček. Foto N – Andrej Bán

Milan Školníček bol ako zástupca rodičov do júna predsedom Rady školy pri Gymnáziu Javorová v Spišskej Novej Vsi. Práve toto gymnázium navštevuje študentka Lívia Garčalová, ktorá patrí k hlavným tváram webu Kulturblog. Ten prevádzkujú ľudia priamo napojení na Kotlebovu ĽSNS. Školníček hovorí, že najhoršie je pri téme extrémizmu mladých mlčať.

Jána Pastuszeka, ktorý je štatutárom Kulturblogu a poslaneckým asistentom Milana Mazureka z ĽSNS, pred dvoma týždňami NAKA obvinila z extrémizmu. Na stránke Kulturblogu predával tričká s podobizňou prezidenta slovenského štátu Jozefa Tisa vo vavrínovom venci.

NAKA tento rok podnikla pre podozrenia z extrémizmu zásah proti Kulturblogu a pred školou sa policajti pýtali aj Lívie Garčalovej, ktorá patrí k hlavným tváram tejto webovej stránky. Čo ste si pomysleli, keď ste sa to dozvedeli?

Lívia pravdepodobne ešte chodí do maturitného ročníka, zatiaľ čo môj mandát v rade školy zanikol, pretože obe moje dcéry ukončili štúdium na tomto gymnáziu. Od samého začiatku som vnímal Kulturblog ako nebezpečný fenomén pre kontroverzný a extrémistický obsah, ktorý šíri. Lívia ako študentka je jednou z jeho tvárí. Jej videá majú pomerne veľkú sledovanosť, rezonujú na sociálnych sieťach, v alternatívnych médiách. To ma ako predsedu rady školy znepokojovalo, podobne ako aj ďalších rodičov.

Ako hodnotíte zásah NAKA? 

Ako logický dôsledok toho, kam veci dospeli. Prišlo to neskoro, ale predsa. Pretože hocikomu, kto je čo len trochu informovaný a pozrie si obsah Kulturblogu, je jasné, že stránka má extrémistický charakter. Možno niekedy ide o „soft“ formu, ale je to tam v určitej podobe prítomné vždy.

Sledujete Kulturblog?

Nepravidelne, ale keďže sa to svojho času týkalo školy, niektoré videá som si, samozrejme, pozrel.

Ak sa vrátim na začiatok, o Líviiných názoroch ste vedeli ešte pred vznikom Kulturblogu.

Nie. Na túto stránku a Líviu ako študentku nášho gymnázia ma upozornila

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie