Denník N

Trump sa uzdravuje. Čo bude ďalej?

Trump pri odchode z nemocnice. Foto - AP/TASR
Trump pri odchode z nemocnice. Foto – AP/TASR

Aj keby Donald Trump prehral voľby, jeho voliči a ich názory tu zostanú.

Autorka je doktorandka sociológie na Fakulte sociálnych vied Karlovej univerzity v Prahe

V poslednom týždni sa svetové spravodajstvo sústreďovalo na informácie o zdravotnom stave najmocnejšieho muža sveta, vytvárali sa možné a pravdepodobné scenáre pre prípad, že by sa priebeh jeho choroby skomplikoval a Donald Trump by viac nemohol vykonávať funkciu prezidenta Spojených štátov. Dnes však je už Trump z nemocnice prepustený a presne, ako sa dalo očakávať, snaží sa celú záležitosť otočiť vo svoj prospech – ostentatívne zložil rúško s odkazom „netreba sa báť“.

Na tom, že líder štátu v čase opätovne bujnejúcej pandémie, z ktorej nie je v dohľadnom čase jasné východisko, svojich spoluobčanov upokojuje, by nebolo zase nič strašné alebo poburujúce. Napokon, strach ako taký určite nie je žiaduci. Strach z nakazenia, z izolácie alebo zo socioekonomických dôsledkov môže prerásť do štádia, keď začne meniť správanie svojho nositeľa. Je známe, že výskyt psychických porúch či domáceho násilia v čase pandémie prudko rastie. A zlé psychické rozpoloženie v neposlednom rade oslabuje našu imunitu.

U Donalda Trumpa však bohužiaľ nejde o akt v prospech pokoja a duševného zdravia obyvateľstva, ale iba o prosté pokračovanie svojej politickej kampane. Trump v úlohe zmierniť dôsledky koronavírusu a v ochrane obyvateľstva na celej čiare zlyhal. Fakt, že sa sám nakazil, a vyše 200-tisíc mŕtvych na následky ochorenia mu nedovoľujú existenciu vírusu prosto poprieť.

Lenže neustále zľahčovanie, dezinformovanie a ohýbanie pravdy je niečo, v čom je americký prezident skutočne geniálny. A v hre už nie je len dobrá povesť Spojených štátov či osudy imigrantov. Tentoraz sú to životy a zdravie amerických občanov. A v globalizovanom digitalizovanom svete možno so zveličením povedať, že sú v hre i tie naše.

Koronavírus nám ukazuje, že sme previazaní viac, ako sme si mysleli. Nezodpovedné správanie jedného človeka môže mať katastrofálne následky pre životy mnohých ďalších. Fakt, že čoraz viac ľudí verí v konšpiračné teórie a že mnohí z týchto ľudí odmietajú uveriť v existenciu koronavírusu ako skutočnej hrozby, fakt, že ľudia pod vplyvom dezinformácií revoltujú voči opatreniam jednotlivých vlád, sa nedá viac ignorovať. Trump je dôkazom, že vyspelá demokracia nie je ani prinajmenšom imúnna voči súčasným nástrahám manipulácie a „brainwashingu“, ukazuje krehkosť našich hodnôt.

Doba, keď sme si Spojené štáty idealizovali, s obdivom k nim vzhliadali a v mnohom sa ich i snažili napodobniť, je dávno preč. Limity a problémy krajiny „neobmedzených možností“ právom nútia k premýšľaniu o osude západnej civilizácie ako takej. Spoločnosť je polarizovaná ako nikdy predtým. A voľba amerického prezidenta je len vrcholom ľadovca.

Aj keby Trump prehral… keby… prehrá tesne a jeho voliči, ich postoje a svetonázory sa nikam nestratia. Neschopnosť odlíšiť konšpiračnú teóriu od skutočnosti, spochybňovanie faktov, silnejúca nevraživosť k ľuďom s odlišným názorom a uchyľovanie sa k extrémizmu pretrvajú.

Paradoxne v čase, keď každý piaty človek hovorí anglicky, správy z celého sveta sa šíria mihnutím oka a k dispozícii máme tie najvyspelejšie komunikačné technológie, si celkom prestávame rozumieť. Zlyhávame v schopnosti definovať pravdu. Pravdu, ktorá by sa nescvrkla na ideologicky zaťažený názor. Názor, ktorý je možné bez námahy poprieť alebo ignorovať.

Ako poodhaľuje nový dokument počítačového vedca Tristana Harrisa Sociálna dilema, previazanosť sociálnych sietí s naším životom vytvára dokonalé prostredie pre nespočetné alternatívne reality. Zatvárame sa do bubliny nám vyhovujúcej pravdy spolu s nami sympatizujúcimi „priateľmi“, a ako zaznieva v dokumente, „ľudia sa nedokážu na ničom zhodnúť, pretože každý číta úplne iné informácie“.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Donald Trump

Koronavírus

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie