Denník N

Nový liek na spinálnu svalovú atrofiu prináša výsledky, vraví lekárka z Budapešti, ktorá liečila aj slovenské deti

Lejla Vendégh. Foto - archív L. V.
Lejla Vendégh. Foto – archív L. V.

Najdrahší liek sveta podali pred niekoľkými mesiacmi štyrom slovenským deťom v nemocnici Bethesda v Budapešti. Lekárka Lejla Vendégh hovorí, že liečba je zatiaľ úspešná.

Štyri slovenské deti so spinálnou svalovou atrofiou (SMA) dostali na jar nový génový liek v detskej nemocnici Bethesda v Budapešti. Liek bol vtedy registrovaný len v USA, v Európskej únii ho ešte neschválili. Maďarská nemocnica sa ho napriek tomu rozhodla aplikovať, najprv dvom maďarským pacientom. Ide o aktuálne najdrahší liek na svete, stojí 2,1 milióna dolárov (cca 1,8 milióna eur). Maďarské deti sa k nemu mohli dostať pomocou verejnej zbierky, ktorá bola široko medializovaná. Podobne postupovali aj slovenské rodiny, ktoré maďarská nemocnica najprv odmietla, ale nakoniec sa dohodli a deti dostali liek v Budapešti. Detská lekárka Lejla Vendégh, ktorá pochádza zo Slovenska, sa podieľala na liečbe slovenských detí. 

Pochádzate z južného Slovenska a študovali ste medicínu v Bratislave. Ako ste sa dostali do nemocnice Bethesda v Budapešti?

Študovala som na Univerzite Komenského v Bratislave. Na konci štúdia som bola mentálne veľmi unavená z neustáleho tlaku na výkon. Keď som mala poslednú štátnicu, jeden z mojich učiteľov mi povedal, že nebudem dobrá pediatrička. Vtedy som už vedela, že nechcem zostať na Slovensku, pretože sa tu necítim dobre, ale ešte som nemala plán B. Prihlásila som sa na štipendium do Francúzska a strávila som tam osem mesiacov na detskej neurológii. Bolo to veľmi ťažké obdobie, neovládala som dobre jazyk a na začiatku ma ťažko akceptovali. Vtedy som si uvedomila, že v medicíne, a hlavne v detskom lekárstve, má reč veľmi dôležitú rolu. Vnímala som ako prekážku, že svoju profesiu nemôžem vykonávať vo svojom materinskom jazyku. Preto som sa rozhodla skúsiť to v Maďarsku. Je tu obrovská konkurencia, veľa ľudí sa sem hlási aj zo Slovenska a z Rumunska. Keďže mojím snom je stať sa detskou neurologičkou, napísala som najprv niekoľko listov vedúcim detským neurológom. Pozvali ma na pohovor do nemocnice Bethesda, kde ma nakoniec aj prijali.

Aké rozdiely vidíte medzi slovenským a maďarským zdravotníctvom?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Zdravotníctvo

Zdravie

Teraz najčítanejšie